Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1055/23-2-1996 Δικαιολογητικά που υποβάλλονται κατά την είσπραξη επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων γεωργικής παραγωγής

ΥΠΟΙΚ 1024540/524/Α0012/ΠΟΛ.1055/23.2.96 Δικαιολογητικά που υποβάλλονται κατά την είσπραξη επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων γεωργικής παραγωγής.

ΣΧΕΤ.: Οι αριθ.πρωτ. 1133468/ΠΟΛ.1304/30.11.95 και 1016514/ΠΟΛ.1035/ 7.2.96 διαταγές Υπουργείου Οικονομικών.

1. Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή των ανωτέρω σχετικών διαταγών μας, τόσο στιςς ΔΟΥ λόγω του υπάρχοντος φόρτου εργασίας και της νέας επιβάρυνσης τους η οποία θα επέλθει λόγω του μεγάλου αριθμού βεβαιώσεων που απαιτείται να χορηγηθούν σε όσους δικαιούνται να εισπράξουν επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις γεωργικής παραγωγής, όσο και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι δικαιούχοι των ανωτέρω επιδοτήσεων για τη λήψη της σχετικής βεβαίωσης από τις ΔΟΥ ότι δηλώθηκε το γεωργικό εισοδήμα και προκειμένου να διευκολυνθούν αυτοί (αγρότες και μη) για να εισπράξουν έγκαιρα τα ποσά που δικαιούνται, παρέχουμε τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να μην ακολουθούν τη διαδικασία που περιγράφεται στις ανωτέρω διαταγές μας, αλλά την παρακάτω:

Προκειμένου: α) Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να εισπράξουν επιδοτήσεις ποσού άνω των 500.000 δρχ. για τη φυτική παραγωγή και 750.000 δρχ. για ζωική παραγωγή και β) οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να εισπράξουν:

αα) Κάθε μορφής και ποσού επιδότηση και ββ) κάθε ποσό αποζημιώσης γεωργικής παραγωγής, λόγω εκτάκτων και απροβλεπτων ζημιών, έχουν υποχρέωση να προκοσμίσουν στις δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τράπεζες, πιστωτικούς οργανισμούς, συνεταιρισμούς ή ενώσεις συνεταιρισμών και γενικά ενώσεις προσώπων που καταβάλλουν αυτές τις επιδοτήσεις ή τις αποζημιώσεις σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986.

2. Σ` αυτήν την υπεύθυνη δήλωση οι δικαιούχοι των πιο πάνω επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων θα δηλώνουν:

α) Οτι κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος δηλώθηκε το καθαρό γεωργικό εισόδημα της συγκεκριμένης φυτικής ή ζωικής παραγωγής που επιδοτείται ή αποζημιώνεται, αν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

β) Οτι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης, σε περίπτωση που αποκτούν γεωργικό εισόδημα και δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

γ) Οτι δεν έχει δημιουργηθεί φορολογική υποχρέωση δήλωσης των εισοδημάτων της συγκεκριμένης φυτικής ή ζωικής παραγωγής, σε περίπτωση που η επιδότηση ή αποζημίωση εισπράχθηκε σε χρόνο προγενέστερο από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου.

Επίσης, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να αναγράφεται η ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία των δικαιούχων των γεωργικών επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων.

3. Διευκρινίζεται ότι η προαναφέρομενη υπεύθυνη δήλωση δεν απαιτείται να προσκομισθεί σε περίπτωση είσπραξης κάθε ποσού αποζημίωσης γεωργικής παραγωγής λόγω έκακτων και απρόβλεπτων ζημιών, ανεξαρτήτως ποσού, από αγρότες κατά κύριο επάγγελμα είτε έχουν είτε όχι υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

4. Οι πάνω πάνω φορεί που καταβάλλουν γεωργικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις τις ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις θα αποστέλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ των δικαιούχων των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων, εντός των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους, τις υπεύθυνες δηλώσεις που παρέλαβαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο, μαζί με κατάσταση όπου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο αυτών που υπέβαλαν τις υπεύθυνες δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!