Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1035206/283/0015/26/6/2006 Πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται πρόστιμα Κ.Β.Σ. για παραβάσεις αποβιώσαντος επιτηδευματία φυσικού προσώπου που διέπραξε όσο ήταν εν ζωή.

1035206/283/0015/26/6/2006

ΘΕΜΑ: Πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται πρόστιμα Κ.Β.Σ. για παραβάσεις αποβιώσαντος επιτηδευματία φυσικού προσώπου που διέπραξε όσο ήταν εν ζωή.

Με την από 6/4/2006 νέα αίτησή σας ζητάτε διευκρινίσεις επί του 1087194/171/0015/17.2.2005 εγγράφου μας και ειδικότερα:

α) αν μετά το θάνατο του επιτηδευματία φυσικού προσώπου, την ταυτόχρονη διακοπή εργασιών της ατομικής του επιχείρησης και την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς είναι δυνατόν να ζητά για φορολογικό έλεγχο η αρμόδια ΔΟΥ από τους κληρονόμους τους τα βιβλία του Κ.Β.Σ. που τηρούσε ο αποβιώσας για την ατομική του επιχείρηση και

β) αν είναι νόμιμο και προβλέπεται να καταλογισθούν πρόστιμα στους κληρονόμους του υποχρέου μετά το θάνατό του και κατόπιν της δήλωσης φόρου κληρονομιάς για τυχόν παραβάσεις του Κ.Β.Σ. στα τηρούμενα βιβλία από τον ίδιο όσο ήταν εν ζωή.

Σχετικά με τα προαναφερόμενα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με το 1087194/171/0015/17.2.2005 έγγραφό μας σας γνωρίσαμε ότι στην περίπτωση που κληρονόμοι αποβιώσαντος επιτηδευματία φυσικού προσώπου έκαναν αποδοχή κληρονομιάς, τα χρηματικά πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Β.Σ. στις οποίες υπέπεσε ο αποβιώσας όσο ήταν εν ζωή επιβάλλονται στους κληρονόμους του ως υποχρεώσεις της κληρονομιάς και δεν υπόκεινται σε απόσβεση με το θάνατο του παραβάτη.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν, ανεξάρτητα αν οι κληρονόμοι έχουν υποβάλει ή μη δήλωση φόρου κληρονομιάς.

2. Περαιτέρω σημειώνουμε ότι εφόσον οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος επιτηδευματία φυσικού προσώπου έκαναν αποδοχή κληρονομιάς, υποχρεούνται μεταξύ άλλων και στη διαφύλαξη των βιβλίων και των στοιχείων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. και τηρούσε ο αποβιώσας, για όσο χρόνο απαιτείται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ. Συνεπώς είναι δυνατόν η αρμόδια Δ.Ο.Υ. να ζητήσει τα βιβλία και στοιχεία του Κ.Β.Σ. που τηρούσε ο αποβιώσας επιτηδευματίας για φορολογικό έλεγχο από τους κληρονόμους του, εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία διαφύλαξής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!