Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεάν παραχώρηση πρώτης δευετρεύουσας κατοικίας και Φιλοξενία συζήγου

Καλησπέρα σας, 

Θα ήθελα να υποβάλλω ένα ερώτημα που με απασχολεί σήμερα όλη μέρα.
Εγώ προσωπικά μαζί με τον αδελφό μου και την μητέρα μας έχουμε στην κατοχή μας εξοχική κατοικία 54 τ.μ. Η μητέρα μας κατέχει το 75% και εγώ με τον αδελφό μου από 12,50 % έκαστος. Τη συγκεκριμένη κατοικία την  χρησιμοποίησαν οι γονείς μας πέρσυ για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών όπου έμεναν εκεί. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως ο πατέρας μου και σύζηγος της μητέρας μου δεν κατέχει κανένα εμπράγματο δικαίωμα επί αυτής της οικείας. Τα ερωτήματα λοιπόν που μου δημιουργήθηκαν είναι τα εξής παρακάτω:

1) θα πρέπει και εγώ και ο αδερφός μου να υποβάλλουμε Ε2 όπου θα απεικονίζουμε δωρεάν παραχώρηση για διάστημα 5 μηνών προς την μητέρα μας σημειώνοντας στον πίνακα 4Δ2 της Ε1 το τεκμαρτό εισόδημα που μας αναλογεί βάση του ποσοστού μας καθώς και τους υπόλοιπους 7 μήνες να σημειωθεί με την ένδειξη κενό στο Ε2?
2)από την στιγμή που ο πατέρας μου δεν έχει κάποιο εμπράγματο δικαιώμα επί του ακινήτου, θα πρέπει να φανεί ότι φιλοξενείται από την μητέρα μας για το διάστημα των 5 μηνών? 

Προσπαθώντας να προσθέσω την συγκεκριμένη κατοικία στον πίνακα 5.1.α ως πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, μόλις πατάω μεταφορά στην δήλωση εξαφανίζεται η πρώτη κατοικία εντελώς. 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας!

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ)  το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες, καθώς και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου απαλλάσσεται από τον φόρο.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση