Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επίδομα ενοικίου

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για το επίδομα ενοικίου;

Eπίσης για την πρώτη φορά που τα υποβάλλει κάποιος γίνεται ηλεκτρονικά ή και σε έντυπη μορφή;

  • 1 Απάντηση

Η αίτηση για το επίδομα στέγασης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε από τους αιτούντες απευθείας είτε μέσω των αρμοδίων οργάνων των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων στους οποίους διαμένουν οι αιτούντες.

Υποβάλλεται υποχρεωτικά από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο της κύριας κατοικίας. Σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον υπόχρεο ή το σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης είναι η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου το οποίο θα είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.
 
Ακόμη, από 1/1/2020 η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την μισθωμένη κατοικία θα πρέπει να είναι στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού.
 
Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας είναι:

  • σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κτλ)
  • και στην περίπτωση που ο αιτών είναι αλλοδαπός, προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης.

 Η ΚΥΑ Δ13οικ.10747/256/2019 καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος για το επίδομα στέγασης.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση