Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος

Καλησπέρα!Είμαι ολοκαινουργια στο χωρο (αποφοίτησα πριν από 6 μηνεςαπό τη σχολή) και θα ηθελα να σας κάνω μια ερωτηση που αφορά μια φίλη.Η συγκεκριμένη φίλη λοιπόν εργαστηκε για την απογραφή του 2011 και εκεί τις εγιναν κάποιες κρατήσεις. Θεωρεί πως αν κάνει φορολογική δηλωση θα τις επιστραφούν πίσω οι κρατήσεις.Εγώ της είπα οτι επειδη υπάρχουν τα τεκμήρια δεν την συμφερει να κάνει εφ'οσον δεν εχει τίποτα δικό της ούτε εργάζεται.Εχει μόνο ενα αυτοκίνητο στο όνομα της το οποιο επισης αποτελεί τεκμήριο μαζί με την ετησια αντικειμενικη δαπάνη διαβιωσης.
Εγω πιστευω πως αν κάνει θα κληθεί και να πληρωσει φορο φορολογούμενη από τα τεκμαρτα εισοδήματα (τα οπόια και να μην ξεπερνουν τις 5000 ξερω οτι φορολογούνται με 10%).
Θα ηθελα να μου πείτε τη γνωμη σας και αν το σκεφτηκα σωστά ή που εχω κάνει λάθος.Ευχαριστω

  • 5 Απαντήσεις

Στο άρθρο 61 § 1 του Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/1994) ορίζονται οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Γενικά, υποχρέωση υποβολής δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα του υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.
Ειδικά, το φυσικό πρόσωπο, που αποκτά αποκλειστικά ετήσιο εισόδημα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 (τεκμήρια δαπανών διαβίωσης) έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης εάν το εισόδημα του υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
Ωστόσο, στη συνέχεια του άρθρου, ορίζονται ειδικές περιπτώσεις υποχρέωσης υποβολής δήλωσης εισοδήματος (περ. α' έως ι'). Σύμφωνα, λοιπόν, με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε., υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει και ο κύριος ή κάτοχος επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ. για τα εισοδήματα του, ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο.
Επομένως, η φίλη σας υποχρεούται να υποβάλει δήλωση λόγω της κατοχής του Ι.Χ. και μόνο. Για το φόρο που θα κληθεί να πληρώσει, θα πρέπει να υπολογίσετε το σύνολο της ετήσιας δαπάνης (Επιβατικό Ι.Χ. + Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη 3.000 αν είναι άγαμη ή 5.000 αν είναι έγγαμη + ότι άλλα τεκμήρια έχει, δείτε εδώ τη σχετική εφαρμογή του Forin.gr ) και κατόπιν να ανατρέξετε στην κλίμακα του άρθρου 9. Το τεκμαρτό εισόδημα φορολογείται και αυτό κανονικά βάσει της παραπάνω κλίμακας.

Ευχαριστώ για την απάντηση σας..Εξακολουθώ όμως να εχω καποιες ακόμη απορίες. Καταρχήν η φίλη μου είναι φοιτήτρια ακόμη και μένει με τους γονείς,αν αυτό πάιζει κάποιο ρόλο σαν προστατευόμενο μέλος, και είναι 24 ετών.
Υπολογίζοντας τα τεκμηρια της μου βγαίνουν 5000(3000 αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης+2000 λόγω αυτοκινήτου). τα εισοδήματά της δηλαδή είναι απο τεκμήρια και από την περσινή απογραφή.Αν κάνει δήλωση θα πάρει πίσω τις κρατήσεις της απογραφής? 'η αντιθέτως θα κληθεί και να πληρώσει?

Συγνώμη και πάλι αλλά έκανα ένα μικρό λαθάκι πριν.Αγνοήστε την προηγούμενη ερώτηση και απαντήστε μου με βάση την παρούσα.
Τα τεκμήρια δεν είναι 5000 αλλά 7000.Τα εισοδήματα της τα πραγματικά προέρχονται από την απογραφή τα οποία φυσικά είναι κάτω των τεκμηρίων.Είναι ένα πολύ μικρό ποσό.Αρα αυτό δεν σημαίνει οτι θα φορολογηθεί μόνο με βάση τα τεκμήρια??Δηλαδή με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των 7000 ευρώ?Πείτε μου αρχικα αν αυτή η σκέψη είναι σωστή.
Και αν είναι σωστή συνεχίζω τη σκέψη λέγοντας.:εφ'οσον είναι νέα κάτω των 30 ετών και εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό (στην περιπτωσή της τεκμαρτό)δεν υπερβαίνει τις εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ δεν σημαίνει ότι έχει αφορόληγητο τις 9000 ευρώ? Το λέω με βάση αυτά που διάβασα στο άρθρο 9 που μου υποδείξατε.
Αν ναι,(δηλαδή αν έχει αφορολόγητο 9000 ευρώ) αυτό σημαίνει οτι προκύπτει φόρος 0?
Αρα αν πάει να κάνει τη φορολογική δηλωση που υποχρεούται λόγω του αυτοκινήτου που την βαρύνει και την ετήσια αντικείμενική δαπάνη διαβίωσης, θα φορολογηθεί ή όχι λόγω των 9000 που είπαμε πριν?Τις κρατήσεις της απογραφής θα της πάρει αν υποθέσουμε οτι δεν θα φορολογηθεί καθόλου?Γιατί ξυρίως την ενδιαφέρει αν θα πάρει πίσω τις κρατήσεις.
Ελπίζω να μην σας κούρασα και σας μπέρδεψα.Εγω έγραψα και τη σκέψη μου για να δω αν τα σκέφτομαι σωστά.

Ορθές είναι οι σκέψεις σας. Το φορολογητέο εισόδημα είναι το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος (εισόδημα από απογραφή) και συνολικής ετήσιας δαπάνης (τεκμήρια). Στη συγκεκριμένη περίπτωση φορολογητέο εισόδημα είναι το ποσό των 7.000 €.
Το αφορολόγητο όριο της κλίμακας, όπως ορθά σημειώσατε, είναι 9.000 € για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, αφού το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δεν υπερβαίνει τις εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ (Άρθρο 9 § 1 Κ.Φ.Ε)
Ο φόρος στην περίπτωση της φίλης σας θα είναι, βάσει των παραπάνω μηδενικός. Από το ποσό του φόρου αυτού εκπίπτει ο  φόρος που παρακρατήθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 52 και 54 έως 58 στο εισόδημα που υπόκειται σε φόρο μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος. Ο φόρος που παρακρατήθηκε θα πρέπει να αναγραφεί στον Πίνακα 8 της δήλωσης εισοδήματος. Εφόσον, όπως στην περίπτωση της φίλης σας, το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος εδώ και τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης του ΥΠ.ΟΙΚ. στην ειδική εφαρμογή του Forin.gr εδώ.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας.
Εχω ακούσει και μια άλλη αποψη η οποία θελω να μου πέιτε αν ισχυει:λεει λοιπόν οτι αν τα εισοδήματα είναι αποκλειστικά από τεκμήρια τοτε φορολογούνται με 10% μεχρι τα 5000 και οτι αν ηταν πάνω από 5000 τοτε θα ισχυε το αφορολογητο εως 5000 και η διαφορά θα υπόκειταν στην κλιμακα.Είναι σωστο αυτό??και αν ναι λογικά θα ισχύει για κάποιον ανω των 30 διότι αλλιώς ερχεται σε πλήρη αντιθεση με τα οσα γνωρίζουμε...
Και μαι ρητορική ερωτηση για την υπόθεση της φίλης μου:Δηλαδή αυτό που πάιζει το σημαντικό ρόλο-κλειδί στην υπόθεση είναι ότι κάτω των 30 ετών? Αν ας πούμε ηταν μεγαλύτερη θα φορολογούνταν κανονικά με βαση την κλίμακα για τα 7000 ευρώ δηλαδή ο φόρος της δεν θα ήταν μηδενικός και θα πλήρωνε αναλόγως?Αυτό το ρωτώ ενημερωτικά για να δω αν τα σκέφτομαι σωστά.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση