Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Ποια τα αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;

Ποια τα αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;

  • 1 Απάντηση

Α) Ο Προϊστάμενος του Τελωνείου για βασικές οφειλές έως 300.000 €.
Β) Επιτροπή που αποτελείται από τον προϊστάμενο του Τελωνείου τον νόμιμο αναπληρωτή του και τον Προϊστάμενο του Δικαστικού Τμήματος ή του αντίστοιχου γραφείου, για βασικές οφειλές πάνω από 300.000 € και μέχρι του ποσού των 800.000 €.
Γ) Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, για βασικές οφειλές από 800.001 € και άνω.
Βασική οφειλή θεωρείται η ληξιπρόθεσμη ή μη οφειλή χωρίς τις Π.Ε.Κ. που έχουν υπολογισθεί βάσει αυτής έως εκείνη τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση για παροχή διευκόλυνσης καταβολής.
Αρμόδια όργανα για επανεξέταση αιτήματος αύξησης του αριθμού των δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης, λόγω οικονομικής αδυναμίας του οφειλέτη, είναι: α) η επιτροπή της (Β) περίπτωσης για βασική βεβαιωμένη οφειλή μέχρι του ποσού των 300.000 € και β) ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, για βασική βεβαιωμένη οφειλή άνω των 300.000 €.
Σημειώνεται ότι εκτός από την ανωτέρω αρμοδιότητα της, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων γνωμοδοτεί επίσης και για την απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4, του άρθρου 6, του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Ωστόσο για ποσά έως και 3.000 € η ανωτέρω, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4, του άρθρου 6, του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.), δυνατότητα παρέχεται στον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τελωνείου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση