Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

ΕΦΚΑ Εγκ. 12/2025 Πιστοποίηση ανικανότητας για εργασία ασφαλισμένων που διαμένουν σε κράτος διαφορετικό από το αρμόδιο για την περίθαλψή τους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
e-ΕΦΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ
Διεύθυνση Νομοθεσίας Ε.Ε.
& Διεθνών Συμβάσεων
Κοινωνικής Ασφάλισης (Δ.Σ.Κ.Α.)
Τμήμα Ασφάλισης, Συντάξεων
& Παροχών Ασθενείας Ε.Ε.
Πληροφορίες: Τ. Γκοντσάροβα
Κ. Τσακτάνη
Ταχ. Δ/νση: Πατησίων 30, 10677 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-6783695
210-6783661
Email: tm.asf.sint.par.ee@efka.gov.gr

AΔA: PEME46MAnZ-KPE

e-EOKA 11/04/2025

Α. Π.: 535708

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 12

ΠΡΟΣ: Προς Αποδέκτες του Πίνακα Α'
Κοινοποίηση:
Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Κοινωνικών
Ασφαλίσεων
Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής
Ασφάλισης
Διεύθυνση Ειδικότερων Θεμάτων
Ασφάλισης και Παροχών
Τμήμα Εφαρμογής Ευρωπαϊκών
​Κανονισμών
Σταδίου 29, 101 10 Αθήνα

ΘΕΜΑ: «Πιστοποίηση ανικανότητας για εργασία λόγω ασθένειας ή μητρότητας των ασφαλισμένων που κατοικούν ή διαμένουν σε κράτος - μέλος ΕΕ, ΕΟΧ, στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο διαφορετικό από το αρμόδιο για την περίθαλψή τους, κατ' εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 883/2004 & 987/2009 και της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου».

Σχετικά: Τα με αριθ. πρωτ. 29701/20-01-2022 και 556377/16-04-2024 Γενικά Έγγραφα της Υπηρεσίας μας.

Με αφορμή ερωτήματα των Τοπικών Διευθύνσεων ε-ΕΦΚΑ σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης ανικανότητας για εργασία λόγω ασθένειας ή μητρότητας προσώπων που υπάγονται ως άμεσα ασφαλισμένοι στην ασφάλιση του ε-ΕΦΚΑ λόγω άσκησης δραστηριότητας και η ως άνω ανικανότητα για εργασία επήλθε στο έδαφος άλλου κράτους μέλους ΕΕ/ΕΟΧ, στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντιστρόφως, δηλαδή στις περιπτώσεις προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση άλλου κράτους μέλους και η ασθένειά τους επήλθε στην Ελλάδα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Νομικό πλαίσιο

1.1 Κράτη μέλη ΕΕ, χώρες ΕΟΧ και Ελβετία.

Ως προς τα κράτη μέλη ΕΕ, ΕΟΧ και την Ελβετία, ο βασικός Κανονισμός (ΕΚ) 883/2004 αναγνωρίζει το δικαίωμα των ασφαλισμένων κρατών μελών σε παροχές σε χρήμα λόγω ασθένειας, μητρότητας και ισοδύναμες πατρότητας, όταν κατοικούν (1) ή διαμένουν (2) στο έδαφος κράτους μέλους άλλου από το αρμόδιο (3) κράτος μέλος, με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 21 «Παροχές σε χρήμα» που ορίζει ότι: «Ο ασφαλισμένος και τα μέλη της οικογένειάς του που κατοικούν ή διαμένουν στο έδαφος κράτους μέλους άλλου από το αρμόδιο κράτος μέλος, δικαιούνται παροχές σε χρήμα από τον αρμόδιο φορέα σύμφωνα με τη νομοθεσία που αυτός εφαρμόζει [....]».

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι άμεσα ασφαλισμένοι του β-ΕΦΚΑ οι οποίοι διαμένουν ή κατοικούν στο έδαφος άλλου κράτους μέλους (π.χ. ως αποσπασμένοι ή μεθοριακοί εργαζόμενοι), δικαιούνται παροχές σε χρήμα λόγω ασθένειας ή μητρότητας από τον β-Ε.Φ.Κ.Α., ως αρμόδιο φορέα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία του. Αντιστοίχως, πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση φορέων των λοιπών -εκτός Ελλάδας- κρατών μελών και τα οποία διαμένουν ή κατοικούν στην Ελλάδα, δικαιούνται παροχές σε χρήμα λόγω ασθένειας ή μητρότητας από τους αρμόδιους φορείς τους, σύμφωνα με την νομοθεσία που εφαρμόζουν.

Για την εφαρμογή του προαναφερόμενου άρθρου 21 του Καν. (ΕΚ) 883/2004, οι διατάξεις του άρθρου 27 του Κανονισμού (ΕΚ) 987/2009 «Παροχές σε χρήμα σχετικές με ανικανότητα προς εργασία σε περίπτωση διαμονής ή κατοικίας σε κράτος μέλος διαφορετικό από το αρμόδιο κράτος μέλος» προβλέπουν τις κάτωθι διαδικασίες:

Α. Την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο ασφαλισμένος (παρ. 1 έως 4 του ως άνω άρθρου).

Β. Την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο φορέας του κράτους μέλους κατοικίας του ασφαλισμένου (παρ. 5 του ως άνω άρθρου), και

Γ. Την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο αρμόδιος φορέας4, ήτοι ο φορέας στην ασφάλιση του οποίου υπάγεται ο ασφαλισμένος (παρ. 6 έως 9 του ως άνω άρθρου).

Αναλυτικά:

Α. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο ασφαλισμένος (παρ. 1 έως 4 του άρθρου 27 του Κανονισμού (ΕΚ) 987/2009).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27, παρ.1 έως 4, του Καν. (ΕΚ) 987/2009, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ακολουθήσει την κάτωθι διαδικασία:

«1. Εάν η νομοθεσία του αρμόδιου κράτους μέλους απαιτεί να προσκομίζει ο ασφαλισμένος πιστοποιητικό για να λάβει παροχές σε χρήμα σχετικές με ανικανότητα προς εργασία βάσει του άρθρου 21 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, ο ασφαλισμένος ζητεί από τον ιατρό του κράτους μέλους κατοικίας ο οποίος διαπίστωσε την κατάσταση της υγείας του να πιστοποιήσει την ανικανότητά του προς εργασία και την πιθανή της διάρκεια.

2. Ο ασφαλισμένος αποστέλλει το πιστοποιητικό στον αρμόδιο φορέα εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στη νομοθεσία του αρμόδιου κράτους μέλους.

3. Όταν οι θεράποντες ιατροί στο κράτος μέλος κατοικίας δεν εκδίδουν πιστοποιητικά ανικανότητας προς εργασία, και όταν τα πιστοποιητικά αυτά απαιτούνται από τη νομοθεσία του αρμόδιου κράτους μέλους, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση απευθείας στον φορέα του τόπου κατοικίας. Ο εν λόγω φορέας μεριμνά για την ιατρική αξιολόγηση της ανικανότητας προς εργασία του ενδιαφερομένου και για την κατάρτιση του πιστοποιητικού που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Το πιστοποιητικό αυτό διαβιβάζεται αμελλητί στον αρμόδιο φορέα.

4. Η διαβίβαση του εγγράφου που αναφέρεται στις παραγράφους 1, 2 και 3 δεν απαλλάσσει τον ασφαλισμένο από την υποχρέωση να τηρεί τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την εφαρμοστέα νομοθεσία, ιδίως έναντι του εργοδότη του. Ανάλογα με την περίπτωση, ο εργοδότης ή/και ο αρμόδιος φορέας μπορούν να καλούν τον μισθωτό να συμμετάσχει σε δραστηριότητες για την προαγωγή και τη διευκόλυνση της επανόδου του στην εργασία.»

Β. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο φορέας του κράτους μέλους κατοικίας του ασφαλισμένου (παρ. 5 του άρθρου 27 του Κανονισμού (ΕΚ) 987/2009). (4)

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 27 του Καν. (ΕΚ) 987/2009 ο φορέας του κράτους μέλους κατοικίας ακολουθεί την κάτωθι διαδικασία:

«5. Όταν το ζητεί ο αρμόδιος φορέας, ο φορέας του τόπου κατοικίας διεξάγει οποιουσδήποτε απαιτούμενους διοικητικούς ή ιατρικούς ελέγχους του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη νομοθεσία που εφαρμόζει ο τελευταίος αυτός φορέας. Η έκθεση του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο, όπου αναφέρεται ειδικότερα η πιθανή διάρκεια της ανικανότητας προς εργασία, διαβιβάζεται αμελλητί από τον φορέα του τόπου κατοικίας στον αρμόδιο φορέα.»

Γ. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο αρμόδιος φορέας, ήτοι ο φορέας στην ασφάλιση του οποίου υπάγεται ο ασφαλισμένος (παρ. 6 έως 9 του άρθρου 27 του Κανονισμού (ΕΚ) 987/2009).

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 6 έως 9 του άρθρου 27 του Καν. (ΕΚ) 987/2009 ο αρμόδιος φορέας [ο φορέας ασφάλισης κατά την υποβολή της αίτησης] ακολουθεί τη κάτωθι διαδικασία:

«6. Ο αρμόδιος φορέας επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητεί την εξέταση του ασφαλισμένου από ιατρό της επιλογής του.

7. Με την επιφύλαξη της δεύτερης πρότασης του άρθρου 21 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού (5), ο αρμόδιος φορέας καταβάλλει τις παροχές σε χρήμα απευθείας στον ασφαλισμένο και, εφόσον απαιτείται, ενημερώνει σχετικά τον φορέα του τόπου κατοικίας.

8. Για την εφαρμογή του άρθρου 21 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, τα στοιχεία που αναφέρονται στο πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία ενός ασφαλισμένου το οποίο έχει καταρτισθεί σε άλλο κράτος μέλος βάσει των ιατρικών γνωματεύσεων του ιατρού ή του φορέα που διενήργησε την εξέταση έχουν την ίδια νομική αξία με τα στοιχεία πιστοποιητικού το οποίο καταρτίζεται στο αρμόδιο κράτος μέλος.

9. Εάν ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να αρνηθεί τις παροχές σε χρήμα, κοινοποιεί την απόφασή του στον ασφαλισμένο και ενημερώνει συγχρόνως τον φορέα του τόπου κατοικίας.»

Σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 27, σε περίπτωση διαμονής του ασφαλισμένου σε έδαφος κράτους μέλους διαφορετικού από το αρμόδιο κράτος μέλος εφαρμόζονται κατ' αναλογία οι διαδικασίες που ορίζονται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 9 του άρθρου 27 του Καν. (ΕΚ) 987/2009.

1.2 Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 55ί.19 «Παροχές σε χρήμα» του Πρωτοκόλλου σχετικά με τον Συντονισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης [...] και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, (εφεξής, Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας) προβλέπεται, ομοίως, ότι «Ο ασφαλισμένος και τα μέλη της οικογένειάς του που κατοικούν ή διαμένουν σε κράτος άλλο από το αρμόδιο κράτος μέλος, δικαιούνται παροχές σε χρήμα από τον αρμόδιο φορέα σύμφωνα με τη νομοθεσία που αυτός εφαρμόζει».

Για την εφαρμογή του άρθρου 55ί.19, προβλέπονται με το άρθρο 55ίΙ.24 του Πρωτοκόλλου οι ίδιες διαδικασίες με αυτές του άρθρου 27 του Καν. (ΕΚ) 987/09, οι οποίες προαναφέρθηκαν στο Μέρος 1.1.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1 Απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για τον Συντονισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης της 10ης Μαρτίου 2023 που συγκροτήθηκε δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 1 στοιχείο ιστ) της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας, η διαβίβαση δεδομένων μεταξύ των φορέων ή των οργανισμών σύνδεσης των κρατών μελών ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (ΕΕ55Ι).

2. Διαδικασία χορήγησης παροχών ασθενείας σε χρήμα λόγω ασθένειας/μητρότητας στο πλαίσιο εφαρμογής των Κανονισμών (ΕΚ) 883/2004 & 987/2009 και της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ - ΗΒ

2.1 Ασφαλισμένοι e- ΕΦΚΑ

2.1.1 Υποβολή αίτησης

Όταν ένας ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ καταστεί ανίκανος για εργασία λόγω ασθένειας ή μητρότητας, κατά τη διάρκεια κατοικίας ή διαμονής του στο έδαφος άλλου κράτους μέλους, δικαιούται από τον Φορέα μας το επίδομα ασθένειας ή μητρότητας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Προκειμένου να λάβει το εν λόγω επίδομα, ο ασφαλισμένος πρέπει να υποβάλει αίτημα χορήγησης της σχετικής παροχής σε χρήμα στον e- ΕΦΚΑ εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί από τον ασφαλισμένο:

  • με φυσική παρουσία στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Φορέα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ή
  • στον φορέα του κράτους στο οποίο κατοικεί ή διαμένει προσωρινά, εάν στο κράτος αυτό δεν εκδίδουν πιστοποιητικά ανικανότητας προς εργασία οι θεράποντες ιατροί. Σε αυτή την περίπτωση, ο φορέας κατοικίας/διαμονής μεριμνά για την πιστοποίηση της ανικανότητας προς εργασία και ενημερώνει την αρμόδια Υπηρεσία του e-Ε.Φ.Κ.Α μέσω του συστήματος EESSI, αξιοποιώντας την διαδικασία S_BUC_12 «Αίτημα για παροχές σε χρήμα λόγω ανικανότητας προς εργασία» [άρθρο 21 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 και άρθρο 27 παράγραφοι 3, 8 και 10 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009]. Συγκεκριμένα, αποστέλλει το δομημένο ηλεκτρονικό έγγραφο S055 «Αίτηση για χρηματικές παροχές» το οποίο επέχει θέση αίτησης για καταβολή επιδόματος λόγω ασθένειας ή μητρότητας/πατρότητας και ταυτόχρονα πιστοποιεί την ανικανότητα για εργασία.

Συνεπώς ο e-ΕΦΚΑ, ως αρμόδιος φορέας για την ασφάλιση του ασφαλισμένου, παραλαμβάνει το πιστοποιητικό από τον εργαζόμενο ή, μέσω EESSI, από τον φορέα της χώρας όπου ασθένησε ο εργαζόμενος και ελέγχει αν πληρούνται συνολικά οι προϋποθέσεις της ελληνικής νομοθεσίας (χρονικές προϋποθέσεις, διάρκεια κ.λπ.) για την χορήγηση των παροχών ασθενείας σε χρήμα.

2.1.2 Δικαιολογητικά

Σε κάθε περίπτωση, είτε το αίτημα έχει υποβληθεί απευθείας από τον ασφαλισμένο, είτε μέσω του Φορέα της αλλοδαπής, για την εξέταση του αιτήματος από πλευράς του Φορέα μας απαιτείται η υποβολή του πιστοποιητικού ασθενείας (ανικανότητας για εργασία) που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας στην οποία ασθένησε και στην οποία εξετάστηκε από γιατρό/πάροχο υγείας.

2.1.3 Αποδεκτά ιατρικά πιστοποιητικά

1. Όταν ιατρική γνωμάτευση/έκθεση, ιατρικό πιστοποιητικό ή άλλα έγγραφα επισυνάπτονται και αποστέλλονται στον Φορέα μας, μέσω EESSI, μαζί με το SED S055, γίνονται δεκτά ως πιστοποιητικά ανικανότητας για εργασία.

2. Όταν ιατρικές γνωματεύσεις από γιατρούς/παρόχους υγείας του κράτους προσωρινής διαμονής/κατοικίας του ασφαλισμένου (Ε.Ε., Ε.Ο.Χ., Ελβετίας, Ηνωμένου Βασιλείου) προσκομίζονται από τους ασφαλισμένους, τότε η αρμόδια Τοπική Διεύθυνση θα πρέπει να διαβιβάσει το εν λόγω πιστοποιητικό/γνωμάτευση στον αρμόδιο φορέα ασθένειας του κράτους έκδοσης του πιστοποιητικού, προκειμένου ο φορέας της αλλοδαπής να βεβαιώσει ότι πρόκειται για έγγραφο βάσει του οποίου πιστοποιείται η ανικανότητα για εργασία στο εν λόγω κράτος.

Στις περιπτώσεις αυτές, με χρήση της διαδικασίας H_BUC_01 «Ανταλλαγή Πληροφοριών κατά περίπτωση» αποστέλλεται το δομημένο ηλεκτρονικό έγγραφο SED H001 «Κοινοποίηση/ Αίτημα παροχής πληροφοριών»

α) συμπληρώνοντας το παρακάτω κείμενο στο πεδίο 1.1.5.2.2 «Τις ακόλουθες πληροφορίες»:

και

β) επισυνάπτοντας τα ιατρικά έγγραφα, με επιλογή στο πεδίο 1.1.8.1 «Προκαθορισμένα έγγραφα» από τον καταρράκτη τιμών την επιλογή [06- ιατρικά αποδεικτικά στοιχεία]:

3. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να κατοικεί/διαμένει στο έτερο κράτος και οι πληροφορίες που παρέχονται στα πιστοποιητικά ανικανότητας της αλλοδαπής δεν επαρκούν για την απόφαση περί χορήγησης αναρρωτικής άδειας, συμπληρωματικές ιατρικές εξετάσεις/πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν από τον Φορέα του κράτους διαμονής/κατοικίας μέσω της διαδικασίας H_BUC_08 «Ιατρικές πληροφορίες» με το SED H120 «Αίτημα για ιατρικές πληροφορίες - Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 883/2004».

Θέτουμε υπόψη σας, ότι εφόσον ο e-ΕΦΚΑ αιτείται ιατρικές πληροφορίες διαβιβάζοντας το SED H120, η παροχή ιατρικών πληροφοριών από Φορέα άλλου κράτους, μέσω της διαδικασίας H_BUC_08 «Ιατρικές πληροφορίες», συνεπάγεται συχνά τη χρέωση εξόδων/του ιατρικού κόστους στον e-ΕΦΚΑ από τον φορέα της αλλοδαπής.

Για τον λόγο αυτό, πριν την συμπλήρωση του Πεδίου 5 της Ενότητας 4 («Συμφωνούμε να καλύψουμε το κόστος των ιατρικών εκθέσεων/εξετάσεων») του ηλεκτρονικού εγγράφου Η120, θα πρέπει να ελέγχετε την ύπαρξη ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας για τον σχετικό κλάδο παροχών σε χρήμα (ασθένειας/μητρότητας) για την περίοδο που αφορά το αίτημα χορήγησης παροχών ασθένειας σε χρήμα.

Στην συνέχεια, εφόσον επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας, θα πρέπει, να επιλέγετε: [1] Ναι, στο προαναφερόμενο Πεδίο 5 της Ενότητας 4 του ηλεκτρονικού εγγράφου Η120.

Επισημαίνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζονται οι διαδικασίες σχετικά με την παραπομπή των αιτημάτων σε ΑΥΕ και ΒΥΕ, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται με βάση τις σχετικές οδηγίες της Διεύθυνσης Παροχών.

Εάν ο ασφαλισμένος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, δεν καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή περαιτέρω ιατρικών ελέγχων από τον φορέα κράτους πιστοποίησης ασθένειας, η αρμόδια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να ζητήσει την εξέταση του ασφαλισμένου από τα αρμόδια ελληνικά υγειονομικά όργανα για την διαπίστωση ανικανότητας για εργασία, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Εάν ο ασφαλισμένος αιτηθεί, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, παράταση της πιστοποίησης ανικανότητας για εργασία που βεβαιώθηκε σε άλλο κράτος, εξυπακούεται ότι υπεύθυνα για την διαπίστωση ανικανότητας για εργασία καθίστανται τα αρμόδια υγειονομικά όργανα που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

2.1.4 Μετάφραση των ιατρικών πιστοποιητικών

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 παρ. 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 883/2004 «οι αρχές, οι φορείς, και τα δικαστήρια ενός κράτους μέλους δεν μπορούν να απορρίπτουν αιτήσεις ή άλλα έγγραφα τα οποία τους απευθύνονται λόγω του ότι έχουν συνταχθεί στην επίσημη γλώσσα άλλου κράτους μέλους, η οποία αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα των οργανισμών της Κοινότητας σύμφωνα με άρθρο 290 της συνθήκης.».

Ως εκ τούτου, τα Τμήματα Παροχών των αρμόδιων Τοπικών Διευθύνσεων που παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ για χορήγηση επιδόματος ασθένειας με συνημμένα ξενόγλωσσα ιατρικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν σε άλλο κράτος μέλος, θα πρέπει να αποστέλλουν για μετάφραση τα εν λόγω πιστοποιητικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν με το με αριθ. πρωτ. 229418-09.05.2023 Γενικό Έγγραφο της Διεύθυνσης Προμηθειών.

2.2 Ασφαλισμένοι φορέων άλλων κρατών μελών ΕΕ, χωρών ΕΟΧ, Ελβετίας ή Ηνωμένου Βασιλείου (η ανικανότητα για εργασία πιστοποιείται στην Ελλάδα)

2.2.1 Υποβολή αίτησης

Σε περίπτωση που εργαζόμενος, ο οποίος κατοικεί ή διαμένει στην Ελλάδα και διαθέτει ΕΚΑΑ ή S1 άλλης χώρας (δηλαδή υπάγεται στην ασφάλιση άλλου κράτους μέλους ή του Ηνωμένου Βασιλείου), ασθενήσει, θα πρέπει να στείλει ο ίδιος στον φορέα που είναι αρμόδιος για αυτόν το πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία που του χορηγήθηκε βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, προκειμένου να λάβει το επίδομα ασθενείας από τον αρμόδιο για αυτόν φορέα του εξωτερικού.

Εναλλακτικά, το πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία μπορεί να διαβιβαστεί μέσω του e-ΕΦΚΑ με χρήση της διαδικασίας S_BUC_12 «Αίτημα για παροχές σε χρήμα λόγω ανικανότητας προς εργασία». Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια δομή του Φορέα μας (Τμήμα Παροχών) αποστέλλει το ηλεκτρονικό έγγραφο S055 «Αίτηση για χρηματικές παροχές» (που σχετίζονται με την ανικανότητα προς εργασία - ασθένεια, μητρότητα, πατρότητα).

Τονίζουμε ότι το πιστοποιητικό για ανικανότητα προς εργασία το οποίο διαβιβάζεται με το δομημένο ηλεκτρονικό έγγραφο SED S055 θα πρέπει να έχει χορηγηθεί από τα αρμόδια υγειονομικά όργανα που ορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4387/2016 (Α' 85) όπως τροποποιημένος ισχύει.

2.3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Μισθωτός που υπάγεται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ασθενεί κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής του στην Γαλλία όπου έχει μεταβεί για εργασία ως αποσπασμένος μισθωτός με βάση τους Κανονισμούς (ΕΚ) 883/2004 και 987/2009. Απευθύνεται σε γιατρό στη Γαλλία ο οποίος βεβαιώνει την ανικανότητα για εργασία και του χορηγεί την σχετική ιατρική γνωμάτευση-πιστοποιητικό. Ο ως άνω ασφαλισμένος υποβάλλει στον e-ΕΦΚΑ αίτηση χορήγησης του επιδόματος ασθένειας μαζί με το προαναφερόμενο πιστοποιητικό, εντός των προβλεπόμενων από την ελληνική νομοθεσία προθεσμιών. Επειδή ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να διαμένει στη Γαλλία, υποβάλλει το αίτημα μέσω συμβατικού ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Η αρμόδια Υπηρεσία του Φορέα μας θα πρέπει να αποστείλει στον αρμόδιο φορέα της Γαλλίας μέσω του συστήματος EESSI, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής διαδικασίας H_BUC_01, το δομημένο ηλεκτρονικό έγγραφο H001 (Ανταλλαγή πληροφοριών), επισυνάπτοντας την ιατρική γνωμάτευση που υπέβαλε ο ασφαλισμένος προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η εν λόγω ιατρική γνωμάτευση επέχει θέση πιστοποιητικού ανικανότητας για εργασία για την χορήγηση επιδόματος ασθενείας βάσει της νομοθεσίας της Γαλλίας (η συγκεκριμένη ενέργεια δεν θα πραγματοποιούνταν αν ο Φορέας μας λάμβανε τη γνωμάτευση μέσω EESSI/S055).

Στη συνέχεια, αφού λάβει θετική απάντηση ή το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία λόγω ασθένειας, η αρμόδια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ εξετάζει το αίτημα με βάση τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (προϋποθέσεις χορήγησης παροχών ασθένειας σε χρήμα).

2. Ασφαλισμένη στον e-ΕΦΚΑ ως μισθωτή, η οποία έχει αποσπασθεί για να εργαστεί στην Ιταλία για διάστημα δύο ετών κατά το οποίο υπάγεται στην ελληνική νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης με βάση τους Κανονισμούς (ΕΚ) 883/2004 και 987/2009, επιθυμεί να αιτηθεί από τον e-ΕΦΚΑ επίδομα ανικανότητας για εργασία λόγω μητρότητας.

Η ασφαλισμένη απευθύνεται στον αρμόδιο φορέα ασθένειας της Ιταλίας ο οποίος προβαίνει στις ενέργειες αρμοδιότητάς του και διαβιβάζει στον e-ΕΦΚΑ το δομημένο ηλεκτρονικό έγγραφο SED S055 (Αίτηση για παροχές σε χρήμα που σχετίζονται με την ανικανότητα προς εργασία -ασθένεια, μητρότητα, πατρότητα) στο πλαίσιο της επιχειρησιακής διαδικασίας S_BUC_12 του EESSI, επισυνάπτοντας το σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό.

Η αρμόδια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ που παραλαμβάνει το SED S055 και το πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία, εξετάζει το αίτημα της ασφαλισμένης με βάση τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (προϋποθέσεις χορήγησης παροχών μητρότητας σε χρήμα).

3. Μισθωτός ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, κάτοικος Ελλάδας, ασθενεί ευρισκόμενος κατά την διάρκεια της κανονικής του άδειας στην Τσεχία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Τσεχίας. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο ασφαλισμένος υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ την ιατρική γνωμάτευση-πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία που συνέταξε ο γιατρός/πάροχος υγείας της Τσεχίας.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Φορέα μας θα πρέπει να αποστείλει στον αρμόδιο φορέα της Τσεχίας μέσω του συστήματος EESSI, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής διαδικασίας H_BUC_01, το δομημένο ηλεκτρονικό έγγραφο H001 (Κοινοποίηση/Αίτημα παροχής πληροφοριών), επισυνάπτοντας την ιατρική γνωμάτευση που υπέβαλε ο ασφαλισμένος προκειμένου να βεβαιωθεί ότι επέχει θέση πιστοποιητικού ανικανότητας για εργασία για την χορήγηση επιδόματος ασθενείας βάσει της νομοθεσίας της Τσεχίας.

Αφού λάβει θετική απάντηση ή το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία λόγω ασθένειας, η αρμόδια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ εξετάζει το αίτημα με βάση τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (προϋποθέσεις χορήγησης παροχών ασθένειας σε χρήμα).

3. Αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την πιστοποίηση ανικανότητας για εργασία μέσω EESSI

Συνοψίζοντας και σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την πιστοποίηση ανικανότητας για εργασία μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και των λοιπών αρμόδιων φορέων κρατών μελών της ΕΕ, χωρών του ΕΟΧ, της Ελβετίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δυνατή:

Πρώτον, στις περιπτώσεις που οι θεράποντες γιατροί στο κράτος κατοικίας δεν εκδίδουν πιστοποιητικά ανικανότητας προς εργασία. Στις περιπτώσεις αυτές και μετά από σχετικό αίτημα του ασφαλισμένου, προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 27 του Καν. 987/2009 η χρήση της επιχειρησιακής διαδικασίας S_BUC_12 «Αίτηση για παροχές σε χρήμα που σχετίζονται με την ανικανότητα προς εργασία » του τομέα Sickness (Ασθένεια) του ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών EESSI.

Δεύτερον, στις περιπτώσεις που η ιατρική βεβαίωση - γνωμάτευση με την οποία πιστοποιείται η ανικανότητα για εργασία προσκομίζεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο και τα συγκεκριμένα στοιχεία/πληροφορίες χρήζουν επιβεβαίωσης για την απόφαση περί καταβολής του επιδόματος ασθένειας/μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως προαναφέρθηκε, στις ως άνω περιπτώσεις, η εκάστοτε αρμόδια Υπηρεσία του Φορέα μας θα πρέπει να διαβιβάζει την ιατρική γνωμάτευση στον αρμόδιο φορέα ασθένειας του κράτους έκδοσής της, προκειμένου ο φορέας της αλλοδαπής να βεβαιώσει ότι πρόκειται για έγγραφο βάσει του οποίου πιστοποιείται η ανικανότητα για εργασία στο εν λόγω κράτος. Η διαβίβαση του σχετικού ερωτήματος προς τον φορέα του άλλου κράτους γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος EESSI, με την αποστολή του δομημένου ηλεκτρονικού εγγράφου (SED) H001 «Κοινοποίηση/Αίτημα παροχής πληροφοριών» της οριζόντιας διαδικασίας H_BUC_01.

Τρίτον, στις περιπτώσεις που δεν επαρκούν οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται με τις γνωματεύσεις/βεβαιώσεις αλλοδαπής και ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να μένει στο έτερο κράτος, οπότε και αναζητούνται επιπλέον ιατρικά στοιχεία με χρήση της διαδικασίας H_BUC_08 «Ιατρικές πληροφορίες» με το SED H120 «Αίτημα για ιατρικές πληροφορίες Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 883/2004».

Επισημαίνουμε ότι θα ακολουθήσουν ξεχωριστές οδηγίες από την Υπηρεσία μας για τη διαδικασία πιστοποίησης ανικανότητας προς εργασία και την καταβολή επιδόματος ασθένειας στις περιπτώσεις ατυχήματος (εργατικού και μη) ή επαγγελματικής ασθένειας που επήλθε σε κράτος μέλος διαφορετικό από το αρμόδιο.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΕΡΒΑ

Σημειώσεις: (1) Ως «κατοικία» ορίζεται ο τόπος στον οποίο διαμένει συνήθως ένα πρόσωπο.
(2) Ως «διαμονή» ορίζεται ο τόπος προσωρινής διαμονής.
(3) Το κράτος μέλος του οποίου εφαρμόζεται η νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης.
(4) «Αρμόδιος φορέας»: i) ο φορέας στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο ενδιαφερόμενος κατά τον χρόνο της αίτησης για παροχή ή ii) ο φορέας από τον οποίο ο ενδιαφερόμενος δικαιούται ή θα δικαιούταν παροχές εάν ο ίδιος ή τα μέλη της οικογενείας του κατοικούσαν στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται ο φορέας αυτός […]
(5) Εκτός δηλ. των περιπτώσεων στις οποίες υπάρχει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την καταβολή παροχών από τον φορέα κατοικίας για λογαριασμό του αρμόδιου φορέα (η εν λόγω επιφύλαξη δεν αφορά τον e-ΕΦΚΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!