Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1034684/279/0015/4/5/2006 Μη καταχώρηση Α.Λ.Π. στο βιβλίο εσόδων - εξόδων – Πλήθος και ύψος προστίμων.

1034684/279/0015/4/5/2006

ΘΕΜΑ: Μη καταχώρηση Α.Λ.Π. στο βιβλίο εσόδων - εξόδων – Πλήθος και ύψος προστίμων.

Με την από 4.4.2006 αίτησή σας μας γνωρίζετε ότι σε επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών πρατήριο υγρών καυσίμων διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο η μη καταχώρηση στο τηρούμενο βιβλίο εσόδων – εξόδων τριάντα τεσσάρων (34) Α.Λ.Π. συνολικής αξίας 11.502,92 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. αξίας 1495,39 ευρώ. Ενόψει των παραπάνω ζητάτε να σας γνωρίσουμε το ύψος του προστίμου που πρέπει να επιβληθεί γι’ αυτές τις παραβάσεις.

Σχετικά με το θέμα αυτό σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις των περιπτώσεων ε’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 ορίζεται αντιστοίχως ότι για την εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των προστίμων γενικές παραβάσεις είναι αυτές για τις οποίες επιβάλλεται ένα ενιαίο πρόστιμο ανά διαχειριστική περίοδο ανεξάρτητα από το πλήθος αυτών και αυτοτελείς παραβάσεις είναι αυτές που ορίζονται στην παράγραφο 8 του άρθρου αυτού, για τις οποίες επιβάλλεται ιδιαίτερο πρόστιμο για κάθε παράβαση.

2. Περαιτέρω με τις διατάξεις των περιπτώσεων δ’ και ζ’ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ίδιου ως άνω νόμου ορίζεται ότι για την επιβολή του αντικειμενικού προστίμου θεωρούνται αυτοτελείς παραβάσεις, για τις οποίες εφαρμόζεται η Βάση Υπολογισμού Νο 1 (ΒΑΣ.ΥΠ. 1), ο δε συντελεστής βαρύτητας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, έχει αριθμητική τιμή ένα (1):

– Η μη καταχώρηση κάθε στοιχείου ή εγγράφου αγοράς, πώλησης, εσόδου, εξόδου, εφόσον δεν επιβλήθηκε πρόστιμο των περιπτώσεων α’ και γ’ (περίπτ. δ’).

– Η καθεμία καταχώρηση ανύπαρκτης πώλησης ή ανύπαρκτου εσόδου και στοιχείου απογραφής. Κατ’ εξαίρεση παραβάσεις της περίπτωσης αυτής και των περιπτώσεων δ’, ε’ και στ’ θεωρούνται γενικές μέχρι ποσό συνολικής διαφοράς, κατά περίπτωση, οκτακοσίων ογδόντα (880) ευρώ (περίπτ. ζ’).

3. Επίσης με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 5 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι κάθε φορά που διενεργείται φορολογικός έλεγχος και διαπιστώνονται επαναλαμβανόμενες εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου αυτοτελείς κατά τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου παραβάσεις, για τις οποίες προβλέπεται η επιβολή προστίμων με βάση την κατηγορία βιβλίων κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση α’ της παραγράφου 2, το ανώτατο όριο του προστίμου δεν μπορεί να υπερβεί κατά την πρώτη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου το δεκαπενταπλάσιο των προστίμων αυτών για κάθε κατηγορία παραβάσεων των περιπτώσεων της προηγούμενης παραγράφου και κατά τη δεύτερη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου το τριακονταπλάσιο των προστίμων αυτών για κάθε ως άνω κατηγορία παράβασης. Σε περίπτωση διαπίστωσης για τρίτη φορά της διάπραξης των παραβάσεων αυτών δεν ισχύει περιορισμός ως προς το ανώτατο όριο αυτών των προστίμων.

4. Τέλος στην 1019794/158/0015/ΠΟΛ 1063/23.2.2000 διαταγή, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων, αναφέρεται ότι στην περίπτωση διαπίστωσης από τον ίδιο έλεγχο πολλών παραβάσεων της περίπτωσης δ’ ή ε’ ή στ’ ή ζ’ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, για όσες παραβάσεις εμπίπτουν στο όριο των οκτακοσίων ογδόντα (880) ευρώ, οι οποίες θεωρούνται ως μία γενική παράβαση, επιβάλλεται πρόστιμο ανάλογο της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων του Κ.Β.Σ. και για κάθε μία από τις υπόλοιπες παραβάσεις, που είναι άνω του ορίου αυτού, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο. Όμως το συνολικό ποσό των προστίμων (για τη γενική παράβαση και τις αυτοτελείς) δεν μπορεί να υπερβεί την κατά περίπτωση οριζόμενη «οροφή» (15/πλάσιο του ανάλογου με την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. προστίμου για την πρώτη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου και 30/πλάσιο του προστίμου αυτού για τη δεύτερη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου).

5. Με βάση όσα προαναφέρονται προκύπτει ότι για τις τριάντα τέσσερις (34) Α.Λ.Π. που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι δεν καταχωρήθηκαν στο βιβλίο εσόδων – εξόδων της προαναφερόμενης επιχείρησης πρέπει να καταλογιστούν πρόστιμα ως ακολούθως:

– Για όλες τις Α.Λ.Π. που η συνολική τους αξία είναι μέχρι 880 ευρώ, λαμβανομένων υπόψη εκείνων με τη μικρότερη αξία προς τη μεγαλύτερη, πρέπει να επιβληθεί ένα πρόστιμο ανάλογο της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων, δηλαδή το ποσό των 586 ευρώ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της υποπερίπτ. αβ’ της περίπτ. α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997.

– Για κάθε μία από τις υπόλοιπες Α.Λ.Π. πρέπει να επιβληθεί αυτοτελές πρόστιμο πάλι ανάλογο της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων.

Τέλος σημειώνεται ότι εάν πρόκειται για την πρώτη ή δεύτερη έκδοση απόφαση επιβολής προστίμου για παραβάσεις της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, το σύνολο των ως άνω προστίμων δεν μπορεί να υπερβεί την «οροφή» που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο του παρόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!