Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1022871/409/0015/8/6/2006 Παραβάσεις που καταλογίζονται επί μη ενημέρωσης του βιβλίου εσόδων – εξόδων με τα στοιχεία πώλησης.

1022871/409/0015/8/6/2006

ΘΕΜΑ: Παραβάσεις που καταλογίζονται επί μη ενημέρωσης του βιβλίου εσόδων – εξόδων με τα στοιχεία πώλησης.

Με σχετικό έγγραφό σας μας γνωρίζετε ότι πρατήριο υγρών καυσίμων, που από 1/1/2003 τηρεί βιβλία Β΄ κατηγορίας για την εμπορία πετρελαίου, δεν καταχωρεί στο βιβλίο εσόδων – εξόδων τα στοιχεία πώλησης (Α.Λ.Π. – τιμολόγια) που εκδίδει για το πετρέλαιο, αλλά καταχωρεί σ΄ αυτό με μία μηνιαία εγγραφή τα τεκμαρτά έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν με αναγωγή των αγορών του κάθε μήνα σε πωλήσεις και ζητάτε τις απόψεις μας σχετικά με τις παραβάσεις που πρέπει να καταλογίσετε για την πλημμέλεια αυτή.

Επί του θέματος αυτού σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν.2523/1997 ορίζεται ότι θεωρείται αυτοτελής παράβαση η μη καταχώρηση κάθε στοιχείου ή εγγράφου αγοράς, πώλησης, εσόδου ή εξόδου, εφόσον δεν επιβλήθηκε πρόστιμο των περιπτώσεων α΄ και γ΄ της ίδιας παραγράφου.

2. Στην περίπτωση ε΄ της παραγράφου 33.1 του άρθρου 33 της εγκυκλίου 3/1992 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992), με την οποία ερμηνεύτηκαν οι διατάξεις της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 33, όπως ίσχυαν, αναφέρεται ότι η έννοια της μη καταχώρησης είναι διάφορη της έννοιας της μη ενημέρωσης ή της εκπρόθεσμης ενημέρωσης και σημαίνει την παράλειψη καταχώρησης στοιχείων (επιλεκτικά ή μη), που διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο σε βιβλία που τυπικά εμφανίζονται ενημερωμένα. Έτσι κάθε στοιχείο ή έγγραφο (παραστατικό) που δεν έχει καταχωρηθεί επισύρει αυτοτελώς πρόστιμο. Αντίθετα η μη ενημέρωση των βιβλίων ή η εκπρόθεσμη ενημέρωση αυτών δεν είναι αυτοτελείς παραβάσεις αλλά γενικές και επισύρουν ένα ενιαίο κατά διαχειριστική περίοδο πρόστιμο.

Η πιο πάνω ερμηνευτική θέση της Διοίκησης έχει ανάλογη εφαρμογή και στις προαναφερόμενες διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν.2523/1997, καθόσον το περιεχόμενο αυτών συμπίπτει με το περιεχόμενο των πιο πάνω διατάξεων της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 33 του Κ.Β.Σ.

3.Με βάση όσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο προκύπτει ότι η καταχώρηση στο βιβλίο εσόδων – εξόδων της προαναφερόμενης επιχείρησης με μία εγγραφή των τεκμαρτών εσόδων κάθε μήνα, με αναγωγή των αγορών του κάθε μήνα σε πωλήσεις, δεν καθιστά το βιβλίο αυτό τυπικά ενημερωμένο. Συνεπώς η μη καταχώρηση στο εν λόγω βιβλίο όλων των στοιχείων πώλησης συνιστά ουσιαστικά μη ενημέρωση του βιβλίου αυτού ως προς το σκέλος των εσόδων, οπότε για την παράλειψη αυτή πρέπει να καταλογιστεί μία γενική παράβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!