Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1009030/69/0015/24/2/2006 Τρόπος τήρησης βιβλίου αποθήκης.

1009030/69/0015/24/2/2006

ΘΕΜΑ: Τρόπος τήρησης βιβλίου αποθήκης.

Με την από 27/1/2006 αίτηση και την από 6/2/2006 τηλεομοιοτυπία σας μας γνωρίζετε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία σας, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση δύο άλλων εταιρειών, μετά τη συγχώνευση έχει δύο αυτοτελείς κλάδους, έναν τεχνικό (εκτέλεση δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων) και ένα βιομηχανικό (κατασκευή ηλεκτρομηχανικών – σιδηρουργικών και γενικά μεταλλικών κατασκευών). Για τον τεχνικό κλάδο δεν τηρεί βιβλίο αποθήκης, γιατί απαλλάσσεται, ενώ για το βιομηχανικό κλάδο τηρεί. Δεδομένου ότι ορισμένα από τα είδη του βιομηχανικού κλάδου παράγονται αποκλειστικά για την εκτέλεση των δημόσιων ή ιδιωτικών έργων του τεχνικού κλάδου της εταιρείας σας, δηλαδή τα είδη αυτά θα αποστέλλονται στα εργοτάξια με δελτίο αποστολής για την ενσωμάτωσή τους στα τεχνικά έργα, χωρίς προηγουμένως να αποθηκεύονται, ζητάτε να σας γνωρίσουμε αν τα είδη αυτά πρέπει να παρακολουθούνται στο βιβλίο αποθήκης.

1. Με τις διατάξεις της πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992) ορίζεται ότι ο επιτηδευματίας που πωλεί αγαθά μετά από προηγούμενη επεξεργασία, εφόσον κατά τις δύο προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους το σύνολο των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του υπερέβη το ποσό των τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ, τηρεί βιβλίο αποθήκης α’ υλών, βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας, ετοίμων προϊόντων και υποπροϊόντων, στο οποίο καταχωρούνται για κάθε αγαθό οι αγορές και πωλήσεις κατ' είδος, ποσότητα και αξία και η εντός και εκτός της επιχείρησης ποσοτική διακίνηση κατ' είδος και ποσότητα.

2. Περαιτέρω με τις διατάξεις της περίπτωσης ιδ’ της περίπτωσης Α’ της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του Κ.Β.Σ. ορίζεται ότι ο κατασκευαστής δημόσιων ή Ιδιωτικών τεχνικών έργων δεν υποχρεούται στην τήρηση βιβλίου αποθήκης.

3. Στην παράγραφο 8.2.3 της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/1992 του Κ.Β.Σ. αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά πάγια διοικητική και δικαστηριακή νομολογία για τα ημικατεργασμένα (ημιτελή) ή ενδιάμεσα προϊόντα απαιτείται η τήρηση βιβλίου αποθήκης, μόνο όταν αυτά πωλούνται σε άλλη επιχείρηση είτε ως προϊόντα είτε ως α’ ύλη για παραγωγή άλλων προϊόντων.

Επίσης στην παράγραφο 8.8 της πιο πάνω ερμηνευτικής εγκυκλίου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι όταν το παραγόμενο προϊόν διέρχεται περισσότερα στάδια κατεργασίας, τότε παρακολουθείται στο βιβλίο παραγωγής – κοστολογίου χωριστά κατά στάδιο παραγωγικής διαδικασίας, εφόσον η παρακολούθηση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την εξεύρεση και τον έλεγχο του κόστους του ολοκληρωμένου προϊόντος. Τέτοια παρακολούθηση είναι απαραίτητη, εάν σε κάθε στάδιο επεξεργασίας παράγονται ευδιάκριτα προϊόντα, τα οποία θεωρούνται σαν έτοιμα προϊόντα και πωλούνται ως έχουν, χρησιμοποιούνται όμως και ως α’ ύλη για την παραγωγή προϊόντων σε επόμενο στάδιο επεξεργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές τηρούνται ξεχωριστές μερίδες τόσο στο βιβλίο αποθήκης όσο και στο βιβλίο παραγωγής – κοστολογίου.

4. Από το συνδυασμό όσων προαναφέρονται προκύπτει ότι για τα είδη του βιομηχανικού κλάδου που παράγονται αποκλειστικά για την εκτέλεση των δημόσιων ή ιδιωτικών έργων του τεχνικού κλάδου της εταιρείας σας δεν απαιτείται η τήρηση βιβλίου αποθήκης, γιατί αυτά αφενός δεν θα πωλούνται και αφετέρου θα χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση εργασιών κλάδου που απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίου αποθήκης.

Τέλος και επειδή όλα τα είδη του βιομηχανικού κλάδου παράγονται με τις ίδιες α’ ύλες, βοηθητικές ύλες κ.λπ., όπως μας γνωρίζετε, επισημαίνουμε ότι για τις α’ ύλες, βοηθητικές ύλες κ.λπ. που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ειδών του βιομηχανικού κλάδου που θα παράγονται αποκλειστικά για την εκτέλεση των δημόσιων ή ιδιωτικών έργων του τεχνικού κλάδου της εταιρείας σας θα πρέπει να γίνονται στο βιβλίο αποθήκης που τηρείτε γι’ αυτές σχετικές εγγραφές κατ’ είδος και ποσότητα στην εξαγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!