Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1069242/535/0015/5/9/2006 Υποχρέωση ή μη τήρησης βιβλίου αποθήκης από εκμεταλλευτή καφετέριας, καφενείου και συναφών.

1069242/535/0015/5/9/2006

ΘΕΜΑ: Υποχρέωση ή μη τήρησης βιβλίου αποθήκης από εκμεταλλευτή καφετέριας, καφενείου και συναφών.

Απαντώντας στην από 26-7-2006 αίτησή σας αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης στ΄ της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992) ορίζεται ότι ο εκμεταλλευτής εστιατορίου ή ζαχαροπλαστείου, εφόσον διαθέτει τα αγαθά του λιανικώς ή κυρίως λιανικώς, απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίου αποθήκης.

Περαιτέρω με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της ίδιας ως άνω περίπτωσης ορίζεται ότι προκειμένου για επιτηδευματία που έχει παράλληλα και άλλο κλάδο, για την υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης ο κλάδος αυτός κρίνεται αυτοτελώς.

2. Κατά την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση (σχετ. το 1084944/729/0015/15-11-2004 έγγραφό μας) ότι, επειδή η δραστηριότητα των καφενείων, καφετεριών και καφέ – μπαρ είναι συναφής με τη δραστηριότητα των ζαχαροπλαστείων, κατ΄ οικονομία των προαναφερόμενων διατάξεων θεωρείται ότι η δραστηριότητα της καφετέριας, του καφέ μπαρ και του καφενείου απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης.

3. Από τα προαναφερόμενα συνάγεται ότι η εταιρεία σας για τα τρία υποκαταστήματά της, από τα οποία το ένα λειτουργεί ως καφετέρια – ζαχαροπλαστείο και τα άλλα δύο ως καφέ – σνακ μπαρ και στα οποία τα σχετικά είδη πωλούνται αποκλειστικά λιανικά, απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίου αποθήκης.

Περαιτέρω και όσον αφορά την υποχρέωση τήρησης ή μη βιβλίου αποθήκης για την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας σας (πώληση χονδρικώς και λιανικώς ειδών ένδυσης και υπόδησης), η δραστηριότητα αυτή κρίνεται αυτοτελώς σύμφωνα με τα οριζόμενα από της οικείες διατάξεις του άρθρου 8 του Κ.Β.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!