Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1070718/2987/531/Β0014/28.7.2006 Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. και Κ.Β.Σ. σε εργασίες επί αυτοκινήτων, πριν και μετά την πώλησή τους

1070718/2987/531/Β0014/28.7.2006

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. και Κ.Β.Σ. σε εργασίες επί αυτοκινήτων, πριν και μετά την πώλησή τους

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ι. Φ.Π.Α.

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), η εκτέλεση διαφόρων εργασιών σε αυτοκίνητα, πριν την πώληση αυτών με το κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. ή με το ειδικό καθεστώς των μεταχειρισμένων του άρθρου 45 του Κώδικα Φ.Π.Α., με χρησιμοποίηση ανταλλακτικών και υπηρεσιών συνεργείου επισκευής άλλων κλάδων της επιχείρησης που τα πωλεί, δεν είναι από τις πράξεις τις θεωρούμενες ως παράδοση αγαθών και. ως παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στα άρθρα αυτά. Επομένως δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης στοιχείου για αυτοπαράδοση αγαθών ή ιδιοχρησιμοποίηση υπηρεσιών.

Όσον αφορά τις εργασίες που παρέχονται δωρεάν στα πλαίσια εγγύησης, έχουν δοθεί διευκρινίσεις με την εγκύκλιο 1128898/1 0484/2487/0014/ΠΟΛ. 1332/15.10.1993, φωτοαντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται στο παρόν προς ενημέρωσή σας.

Σημειώνεται ότι σε κάθε άλλη περίπτωση δωρεάν παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών σε αυτοκίνητα, εξετάζεται το πραγματικό γεγονός και γίνεται αναλόγως η εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φ.Π.Α.. Ειδικά ή άνευ αντιτίμου διάθεση πρόσθετων εξαρτημάτων, όπως προβολέων, συστήματος ασφαλείας, ραδιοκασετοφώνου κλπ., συνιστά πράξη παράδοσης αγαθών που εμπίπτει στις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Κώδικα Φ.Π.Α.. Για τις παραδόσεις αυτές υπάρχει υποχρέωση έκδοσης στοιχείου αυτοπαράδοσης και καταβολής Φ.Π.Α. στην τρέχουσα τιμή της αγοράς των εξαρτημάτων αυτών. Ομοίως, η δωρεάν τοποθέτηση των εξαρτημάτων αυτών επί των πωληθέντων αυτοκινήτων, από προσωπικό που απασχολείται στην επιχείρηση, συνιστά πράξη παροχής υπηρεσιών κατά την έννοια της περίπτωσης β' του άρθρου 9. Για την πράξη αυτή υπάρχει, επίσης, υποχρέωση έκδοσης στοιχείου αυτοπαράδοσης και καταβολής Φ.Π.Α. στο σύνολο των εξόδων που αναλογούν στην εκτέλεση της παροχής αυτής. .

Τέλος, ο έλεγχος των πραγματικών περιστατικών, σε κάθε περίπτωση, είναι αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεσθε.

II. Κ.Β.Σ.

Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν ανωτέρω στο κεφ. Ι του παρόντος εγγράφου, εφόσον η εκτέλεση εργασιών σε αυτοκίνητα πριν την πώλησή τους με χρησιμοποίηση ανταλλακτικών και υπηρεσιών συνεργείου επισκευής δεν είναι πράξεις θεωρούμενες ως παράδοση αγαθών και ως παροχή υπηρεσιών για τις ανάγκες εφαρμογής των διατάξεων Φ.Π.Α. δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης στοιχείου αυτοπαράδοσης αγαθών ή ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.).

Στην περίπτωση δωρεάν αντικατάστασης εξαρτημάτων σε αυτοκίνητα εντός του χρόνου εγγύησης, η επιχείρηση οφείλει να εκδίδει απόδειξη δαπάνης του άρθρου 15 του Κ.Β.Σ. με αναγραφή της αξίας του κόστους αυτών (έγγραφό μας 1004385/51/0015/12.2.2001 ).

Τέλος, σε κάθε άλλη περίπτωση δωρεάν διάθεσης πρόσθετων εξαρτημάτων ή παροχής υπηρεσιών που χαρακτηρίζεται ως αυτοπαράδοση αγαθών ή ιδιοχρησιμοποίηση υπηρεσιών για την εφαρμογή διατάξεων του Φ.Π.Α., εκδίδεται στοιχείο αυτοπαράδοσης του άρθρου 14 του Κ.Β.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!