Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1059946/470/0015/9/8/2006 Καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων σε συνταξιούχο σκηνοθέτη, για προβολή ντοκιμαντέρ που είχαν παραχθεί όταν ήταν εν ενεργεία.

1059946/470/0015/9/8/2006

ΘΕΜΑ: Καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων σε συνταξιούχο σκηνοθέτη, για προβολή ντοκιμαντέρ που είχαν παραχθεί όταν ήταν εν ενεργεία.

Απαντώντας στην από 28 Ιουνίου 2006 αίτησή σας, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ΚΒΣ (π.δ.186/1992) «κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινωνία του Αστικού Κώδικα, που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, αναφερόμενο στο εξής με τον όρο «επιτηδευματίας», τηρεί, εκδίδει, παρέχει, ζητά, λαμβάνει, υποβάλλει, διαφυλάσσει τα βιβλία, τα στοιχεία, τις καταστάσεις και κάθε άλλο μέσο σχετικό με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων που ορίζονται από τον Κώδικα αυτό, κατά περίπτωση.»

2. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ίδιου Κώδικα, «ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας και τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κώδικα αυτού για κάθε δαπάνη που αφορά την άσκηση της επιχείρησής του ή την εκτέλεση του σκοπού τους, αντίστοιχα, για την οποία ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην έκδοση στοιχείου του Κώδικα αυτού ή για την καταβολή αμοιβών σε συγγραφείς ή σε εισηγητές επιμορφωτικών σεμιναρίων, οι οποίοι είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι και δεν είναι επιτηδευματίες από άλλη αιτία, εκδίδει διπλότυπη απόδειξη δαπάνης.»

3. Με το έγγραφο 1061451/388/18.6.1998 διευκρινίζεται ότι δεν θεωρείται επιτηδευματίας και δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων συνταξιούχος ασφαλιστής που έχει διακόψει το επάγγελμα και δεν διατηρεί την ιδιότητα του επιτηδευματία από άλλη αιτία, για τις δικαιούμενες προμήθειες από συμβάσεις που είχε συνάψει όταν ασκούσε το επάγγελμα του ασφαλιστή.

4. Κατόπιν των ανωτέρω και εσείς εφόσον έχετε διακόψει το επάγγελμα του σκηνοθέτη και δεν διατηρείτε την ιδιότητα του επιτηδευματία από άλλη αιτία, έχετε δε συνταξιοδοτηθεί και οι δικαιούμενες προμήθειες (πνευματικά δικαιώματα) προέρχονται από την προβολή ντοκιμαντέρ που είχαν παραχθεί όταν ασκούσατε το επάγγελμα του σκηνοθέτη, δεν έχετε υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ δεδομένου ότι δεν ασκείτε πλέον επαγγελματική δραστηριότητα.

5. Για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων ο καταβάλλων επιτηδευματίας πρέπει να εκδίδει απόδειξη δαπάνης. Οι αποδείξεις αυτές περιλαμβάνονται με σχετική καταχώρηση στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του άρθρου 20 του ΚΒΣ από τον εκδότη τους με την αναγραφή του αριθμού ένα (1) στην αντίστοιχη θέση αυτών αφού ο δικαιούχος της αμοιβής είναι μη επιτηδευματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!