Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1032337/532/Α0012 Έννοια του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος «για τη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.)».

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1032337/532/Α0012

ΘΕΜΑ: Έννοια του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος «για τη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.)».

1. Με βάση τη φορολογική νομοθεσία «ετήσιο οικογενειακό εισόδημα» νοείται το συνολικό ετήσιο (από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου) καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του (σ’ όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων) από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή τεκμαρτό (π.χ. τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση κύριας κατοικίας, τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτου, αυτό που προκύπτει με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια κ.τ.λ.), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

2. Για την επιβολή του φόρου εισοδήματος τα εισοδήματα δηλώνονται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία δηλώνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το αμέσως προηγούμενο της φορολογίας ημερολογιακό έτος. Με βάση τη δήλωση αυτή γίνεται η εκκαθάριση του φόρου που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

3. Με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.2434/1996 καταβάλλεται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.) στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την προϋπόθεση που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.

4. Ύστερα από τα παραπάνω σχετικά με τα ποια εισοδήματα θα ληφθούν υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.) δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Φορολογίας Εισοδήματος, καθόσον οι διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος δίνουν την έννοια του εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο για την εφαρμογή αυτών των φορολογικών διατάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
25/12/2022 10:53:33

Οταν εχει εισοδημα μονο ενας εκ των δυο συζυγων (συντ/χος) τοτε δεν θεωρειται οικογενειακο εισοδημα;