Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1084575/461/0015 Τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων. Καταχώρηση στα βιβλία Γ' κατηγορίας.

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1084575/461/0015

ΘΕΜΑ: Τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων. Καταχώρηση στα βιβλία Γ' κατηγορίας.

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ΚΒΣ ορίζεται ότι από τους λογαριασμούς του γενικού και των αναλυτικών καθολικών, πρέπει να προκύπτουν συγκεντρωτικά και αναλυτικά στοιχεία των καταχωρήσεων, ώστε να είναι ευχερής η πληροφόρηση ή η επαλήθευση από το φορολογικό έλεγχο, για τις ανάγκες όλων των φορολογικών αντικειμένων.

2. Στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Φορολογίας Εισοδήματος αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατή η εκμίσθωση ακινήτων μεταξύ κεντρικού καταστήματος και υποκαταστήματος δεδομένου ότι κεντρικό και υποκατάστημα είναι το ίδιο νομικό πρόσωπο και συνεπώς, η εταιρεία σας αποκτά τεκμαρτό εισόδημα από την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων της και ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να το αφαιρέσει ως έξοδο από τα ακαθάριστα έσοδά της.

3. Περαιτέρω με το 1099304/202/Α0012/5-3-2003 έγγραφο διευκρινίστηκε ότι το τεκμαρτό ενοίκιο ακινήτου που χρησιμοποιείται από ατομική επιχείρηση που τηρεί βιβλία Γ' κατηγορίας, για να εκπέσει ως δαπάνη, πρέπει να καταχωρηθεί στα τηρούμενα φορολογικά βιβλία της επιχείρησης. Η ανωτέρω καταχώρηση μπορεί να διενεργηθεί ως λογιστική εγγραφή στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου στο ημερολόγιο εγγραφών ισολογισμού.

4. Ενόψει των ανωτέρω, το τεκμαρτό ενοίκιο που προκύπτει από την ιδιοχρησιμοποίηση από την εταιρεία σας, η οποία έχει τη νομική μορφή της Ε.Ε. και τηρεί βιβλία Γ' κατηγορίας, των ιδιόκτητων ακινήτων της, δύναται να εκπέσει ως δαπάνη της επιχείρησης, εφόσον καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία της. Η καταχώρηση αυτή μπορεί να διενεργηθεί ως λογιστική εγγραφή στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου στο ημερολόγιο εγγραφών ισολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!