Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1026323/10356/Β0012 Έκπτωση ποσού δωρεάς από το φορολογούμενο εισόδημα νομικών προσώπων.

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1026323/10356/Β0012

ΘΕΜΑ: Έκπτωση ποσού δωρεάς από το φορολογούμενο εισόδημα νομικών προσώπων.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του δωδέκατου εδαφίου της υποπ. γγ' της περ. α' της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. εκπίπτουν τα χρηματικά ποσά που καταβάλλουν λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ι διωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί η συνιστώντα ι κα ι τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς.

2. Από τα στοιχεία που μας θέσατε υπόψη με τη σχετική αίτησή σας, το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Κέντρο ...», που έχει συσταθεί με το υπ’ αριθμ. 9/23.01.2006 (Φ.Ε.Κ. Α' 7) Προεδρικό Διάταγμα, είναι ένα νομικό πρόσωπο κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (άρθρο 1 του Π.Δ.) που εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή βασικής και κυρίως εφαρμοσμένης και τεχνολογικού χαρακτήρα έρευνας. Επίσης, την ανάπτυξη εφαρμογών και παραγωγή προϊόντων για τη βιομηχανική, οικονομική και κοινωνική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών, για την ερευνητική και τεχνολογική υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης (άρθρο 2 του Π.Δ.). Από την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας θα ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο αυτό καθεαυτό το υπόψη νομικό πρόσωπο και επομένως ο σκοπός του είναι πράγματι κοινωφελής, όπως άλλωστε ορίζεται και στη συστατική του πράξη.

3. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκύπτει ότι τα χρηματικά ποσά των δωρεών που θα κάνουν οι επιχειρήσεις προς το «Κέντρο ...», αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους, καθώς το νομικό αυτό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου έχει συσταθεί νόμιμα και επιδιώκει βάσει του π.δ. με το οποίο συστάθηκε κοινωφελείς σκοπούς. Σημειώνεται ότι για την αναγνώριση των χρηματικών δωρεών ως εκπεστέας δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων θα πρέπει να τηρούνται και οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 31 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!