Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1034138/550/Α0012 Φορολόγηση αγοραπωλησίας ακινήτων.

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1034138/550/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση αγοραπωλησίας ακινήτων.

1. Σύμφωνα, με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ΚΦΕ, το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των εξόδων που ορίζονται με το άρθρο αυτό.

2. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 34 του ΚΦΕ, τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την πώληση ανεγειρόμενων οικοδομών εξευρίσκονται με τη χρήση συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στα ακαθάριστα έσοδά τους.

3. Ύστερα από τα πιο πάνω για την Ο.Ε., που αναφέρεσθε, με αντικείμενο εργασιών την αγορά κα ι πώληση παλαιών κατοικιών που επισκευάζοντα ι πριν πωληθούν, ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών της γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 31 του ΚΦΕ, καθόσον δεν πρόκειται για επιχείρηση ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, εκτός εάν οι εργασίες που περιγράφονται στην αίτησή σας συνιστούν πλήρη ανακατασκευή οπότε ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ, ως θέμα πραγματικό πλέον μπορεί να κρίνει την επιχείρηση ως οικοδομική σύμφωνα με το άρθρο 34 του ΚΦΕ.

4. Τέλος, όσον αφορά στην περίπτωση του εξωλογιστικού προσδιορισμού των καθαρών κερδών της επιχείρησης αγοραπωλησίας ακινήτων, αυτά θα προσδιοριστούν με την εφαρμογή του συντελεστή του παρεμφερούς επαγγέλματος του ΚΑ 9220 που αφορά την επιχείρηση μεταπώλησης οικοπέδων και είναι 24%, εάν πρόκειται για απόρριψη των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ, ή με το μέσο όρο της 9ης κατηγορίας επαγγελμάτων των ισχυόντων πινάκων μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους που είναι 22%, εάν πρόκειται για περαίωση χωρίς έλεγχο των υποβαλλομένων φορολογικών δηλώσεών της με βάση τις διατάξεις του ν.3296/2004 (αυτοπεραίωση), δεδομένου ότι για την αγοραπωλησία κατοικιών δεν έχει καθοριστεί ειδικός συντελεστής καθαρού κέρδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!