Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1055248/987/Α0012 Φορολογική μεταχείριση αμοιβών μελών ετερόρρυθμης εταιρίας.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1055248/987/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση αμοιβών μελών ετερόρρυθμης εταιρίας.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε., από τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 (Ο.Ε., Ε.Ε. κτλ) δεν εκπίπτουν οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές των εταίρων ή μελών τους.

2. Συνεπώς, από τα ακαθάριστα έσοδα Ε.Ε. δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές που θα καταβληθούν στους εταίρους της, έστω και αν για τους μισθούς και τις αμοιβές αυτές συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις αναγνώρισης της δαπάνης (καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α., προσφορά πραγματικής υπηρεσίας κ.τ.λ.).

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται ότι ειδικά για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες από τα καθαρά τους κέρδη αφαιρείται επιχειρηματική αμοιβή για μέχρι τρεις ομόρρυθμους εταίρους φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής. Σε περίπτωση περισσοτέρων με ίσα ποσοστά συμμετοχής, οι δικαιούχοι επιχειρηματικής αμοιβής καθορίζονται από την εταιρία ή κοινωνία και δηλώνονται με την οικεία αρχική ετήσια δήλωση της. Η επιχειρηματική αμοιβή προσδιορίζεται με την εφαρμογή του ποσοστού συμμετοχής αυτού του εταίρου στο πενήντα τοις εκατό (50%) αυτών των κερδών της εταιρίας που δηλώθηκαν με την οικεία ετήσια δήλωσή της. Σε περίπτωση συμμετοχής του υπόχρεου φυσικού προσώπου, ως ομόρρυθμου εταίρου σε περισσότερες εταιρίες, αυτός δικαιούται επιχειρηματική αμοιβή, μόνο από εκείνη που δηλώνει τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη. Με την επιβολή αυτού του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, επί των κερδών αυτών, των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτούς τους υπόχρεους.

4. Συνεπώς, τα ποσά που θα λάβουν το ομόρρυθμο και το ετερόρρυθμο μέλος της εταιρίας, μετά την αφαίρεση της επιχειρηματικής αμοιβής για το ομόρρυθμο μέλος (αν τη δικαιούται με βάση τα παραπάνω), δε θα υπαχθούν σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις στο όνομα τους, αλλά θα φορολογηθούν στο επίπεδο του νομικού προσώπου με την προσθήκη τους ως λογιστική διαφορά κατά τη φορολογική αναμόρφωση των καθαρών κερδών που προκύπτουν με βάση τα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης (σχετ. το 1035692/675/Α0012/5-4-2005 έγγραφο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!