Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1115363/1510πε/Γ0012 (ΠΕ) Απόσβεση δαπάνης κατασκευής κύριων στοών πρόσβασης εντός μεταλλείου και δευτερευουσών στοών (διακλαδώσεις ή τούνελ).

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1115363/1510πε/Γ0012 (ΠΕ)

ΘΕΜΑ: Απόσβεση δαπάνης κατασκευής κύριων στοών πρόσβασης εντός μεταλλείου και δευτερευουσών στοών (διακλαδώσεις ή τούνελ).

1. Με τις διατάξεις του π.δ/τος 299/2003 καθορίστηκαν οι κατώτεροι και οι ανώτεροι συντελεστές απόσβεσης της αξίας των παγίων περιουσιακών στοιχείων των εμπορικών, των γεωργικών επιχειρήσεων καθώς και των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα.

Σύμφωνα με την αριθμ. 1103610/16488/ΠΟΛ. 1122/Γ0012/19.11.2003 εγκύκλιο διαταγή μας, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του παραπάνω διατάγματος, τα πάγια περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων των οποίων η ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη, αλλά μεγαλύτερη του ενός έτους, για τα οποία δεν ορίζεται με τις διατάξεις του π.δ/τος 299/2003 κατώτερος και ανώτερος συντελεστής απόσβεσης, αποσβένονται με βάση την ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους. Κατά συνέπεια για τα συγκεκριμένα πάγια στοιχεία δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κατώτερου ή ανώτερου συντελεστή απόσβεσης, καθόσον αυτά αποσβένονται υποχρεωτικά με το συντελεστή απόσβεσης που θα προκύψει με βάση την αποσβεστέα αξία και την ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους.

2. Με το ανωτέρω σχετικό μας γνωρίσατε ότι η εταιρεία «Χ», η οποία έχει ως αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση μεταλλείων, προτίθεται να αποσβέσει τη δαπάνη κατασκευής των κύριων στοών πρόσβασης προς το κοίτασμα καθώς και των δευτερευουσών στοών, οι οποίες είναι διακλαδώσεις των κύριων (τούνελ), με βάση την ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους.

3. Μετά τα παραπάνω και δεδομένου ότι για τα εν λόγω έργα δεν έχει καθοριστεί ειδικός συντελεστής απόσβεσης όπως για τα μεταλλεία (άρθρο 6 του π.δ/τος 299/2003), η εν λόγω επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να αποσβέσει τη δαπάνη κατασκευής των κύριων στοών εντός των ετών που αναφέρεται η σχετική άδεια για την εκμετάλλευση του μεταλλείου, τη δε δαπάνη των δευτερευουσών στοών (διακλαδώσεις των κύριων στοών ή τούνελ) στο έτος κατασκευής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!