Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1119822/2327/Α0012 Φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων κατά την αγορά από ατομική επιχείρηση οικοπέδου με αποθήκη και μετατροπή της αποθήκης σε κατάστημα.

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1119822/2327/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων κατά την αγορά από ατομική επιχείρηση οικοπέδου με αποθήκη και μετατροπή της αποθήκης σε κατάστημα.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ, το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ εξευρίσκεται λογιστικά με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, μεταξύ άλλων, των ποσών των αποσβέσεων για την κάλυψη της φθοράς των κάθε είδους εγκαταστάσεων ή μηχανημάτων ή φθαρτών υλικών, συναφών με τη λειτουργία της επιχείρησης και γενικά κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης, εφόσον αυτές έγιναν με οριστικές εγγραφές, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που ορίζονται για κάθε επιχείρηση.

2. Από τη διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι ως βάση υπολογισμού των τακτικών αποσβέσεων λαμβάνεται η αξία κτήσης των παγίων στοιχείων της επιχείρησης προσαυξημένη με τις δαπάνες προσθηκών και βελτιώσεων.

3. Σύμφωνα με το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, στην έννοια της βελτίωσης ενσώματου πάγιου περιουσιακού στοιχείου συμπεριλαμβάνεται κάθε μεταβολή που γίνεται σ’ αυτό μετά από τεχνολογική επέμβαση και που έχει ως αποτέλεσμα, είτε την αύξηση του χρόνου της ωφέλιμης ζωής του, είτε την αύξηση της παραγωγικότητας του, είτε τη μείωση του κόστους λειτουργίας του ή τη βελτίωση των συνθηκών χρησιμοποίησής του.

4. Ύστερα από τα παραπάνω, η αξία κτήσης του κτίσματος (αποθήκης) θα προσαυξηθεί με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται για την μετατροπή της αποθήκης σε κατάστημα και η προσαυξημένη αυτή αξία θα ληφθεί υπόψη ως βάση υπολογισμού των τακτικών αποσβέσεων.

5. Τέλος για την απόσβεση της αξίας του καταστήματος, η οποία προκύπτει με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν, θα εφαρμοσθεί ο κατώτερος συντελεστής 3% ή ο ανώτερος 5% που ορίζονται με τις διατάξεις της περ. δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του π.δ/τος 299/2003 ή ο ενδιάμεσος ακέραιος συντελεστής μεταξύ του ανωτέρου και του κατωτέρου, όπως ορίζεται με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 9 του ν.3296/2004.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!