Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1106587/11174πε/Β0012 Το ποσό που καταβάλλεται σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, πριν από τη λήξη της μίσθωσης αυτής, για την απόκτηση του μισθίου αποτελεί την αξία κτήσης αυτού.

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1106587/11174πε/Β0012

ΘΕΜΑ: Το ποσό που καταβάλλεται σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, πριν από τη λήξη της μίσθωσης αυτής, για την απόκτηση του μισθίου αποτελεί την αξία κτήσης αυτού.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των τριών τελευταίων εδαφίων της περ. ζ' της παρ.3 του άρθρου 28 του ν. 2238/1994, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 6 του ν. 3220/2004, η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης, για το οποίο στη συνέχεια θα συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ εταιρίας χρηματοδοτικής μίσθωσης και της πωλήτριας επιχείρησης, απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι θα εμφανισθεί σε ιδιαίτερο λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού, το οποίο φορολογείται, σε περίπτωση διανομής ή διάλυσης της επιχείρησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, Για τον προσδιορισμό της υπεραξίας, ως τιμή πώλησης λαμβάνεται αυτή που ορίζεται στη σύμβαση. Οι διατάξεις των δύο προηγούμενων εδαφίων δεν εφαρμόζονται για συμβάσεις αγοράς ακινήτων στις οποίες αντισυμβαλλόμενος είναι εξωχώρια εταιρεία.

2. Από την αίτηση σας καθώς και από συμπληρωματικά στοιχεία που χορηγήσατε στην επιτροπή δαπανών προκύπτει ότι τον Ιανουάριο του 2000 ακίνητο ιδιοκτησίας των μετόχων της εταιρείας σας, πουλήθηκε σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Στην συνέχεια, για το ακίνητο αυτό συνάψατε σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, διάρκειας δέκα (10) ετών, με την συγκεκριμένη εταιρεία leasing και πριν τη λήξη της μίσθωσης (Αύγουστο 2005) η εταιρεία σας, άσκησε το δικαίωμα προαιρέσως εξαγοράς του ακινήτου προ του συμβατικού χρόνου λήξεως της μισθώσεως, καταβάλλοντος το ποσό 479.156,69 ευρώ (479.153,76 ευρώ ως αποζημίωση πρόωρης καταγγελίας και 2,93 ως τίμημα εξαγοράς). Το ως άνω τίμημα καταχωρήθηκε στα βιβλία της εταιρείας σας, ως αξία κτήσης του εν λόγω ακινήτου.

Τέλος, η εταιρεία σας, την ίδια ημερομηνία (Αύγουστο 2005), σύναψε σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (sale and lease back) με την εταιρεία ... Leasing. Η υπεραξία που προέκυψε από την πώληση αυτή (787.008,57 ευρώ) εμφανίσθηκε σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ζ' της παρ.3 του άρθρου 28 του ν. 2238/1994.

3. Η ειδική γνωμοδοτική επιτροπή του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε., με την από 04/12/2007 συνεδρίαση της αποφάνθηκε, ότι ορθά το καταβληθέν τίμημα προς την . Leasingεμφανίσθηκε στα βιβλία της εταιρείας σας, ως αξία κτήσης του πιο πάνω ακινήτου και επομένως ορθά το εν λόγω ποσό έχει ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό της ωφέλειας που προέκυψε κατά τη σύναψη της σύμβασης sale and lease back και το οποίο εμφανίσθηκε σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!