Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1077107/10867/Β0012 Υπολογισμός αποσβέσεων σε περίπτωση ανέγερσης εργοστασιακών εγκαταστάσεων σε ακίνητο τρίτου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2238/94.

Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1077107/10867/Β0012

ΘΕΜΑ: Υπολογισμός αποσβέσεων σε περίπτωση ανέγερσης εργοστασιακών εγκαταστάσεων σε ακίνητο τρίτου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2238/94.

1. Με τις διατάξεις της περ. β' της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.2238/94, ως εισόδημα από οικοδομές λογίζεται η αξία που έχει κατά το χρόνο της ανέγερσής της η οικοδομή που ανεγέρθηκε με δαπάνες του μισθωτή σε έδαφος του οποίου την κυριότητα έχει ο εκμισθωτής, αν μετά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης του εδάφους η οικοδομή παραμένει στην κυριότητα του εκμισθωτή. Το ετήσιο εισόδημα εξευρίσκεται με διαίρεση του υπολοίπου, που προκύπτει μετά την αφαίρεση του τυχόν ανταλλάγματος που έχει ορισθεί στη σύμβαση για τη μεταβίβαση της κυριότητας της οικοδομής από την αξία αυτής, κατά το χρόνο ανέγερσης της, σε μέρη ίσα με τον αριθμό των ετών κατά τα οποία διαρκεί η μίσθωση του εδάφους. Ως αξία της οικοδομής που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου λαμβάνεται η πραγματική αξία της οικοδομής, η οποία εξευρίσκεται από τα επίσημα βιβλία και στοιχεία εκείνου που ανήγειρε την οικοδομή.

2. Όπως έχει γίνει δεκτό με την αριθμ. 1113601/11345/Β0012/7.12.2007 διαταγή μας, επί ανεγέρσεως οικοδομής από μισθώτρια ανώνυμη εταιρεία σε οικόπεδο του εκμισθωτή και δεδομένου ότι το άρθρο 21 του ν.2238/94 έχει εφαρμογή και στα νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 (ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ κλπ), η αξία της ανεγερθείσας οικοδομής η οποία θα παραμείνει κατά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης του εδάφους στην κυριότητα του ιδιοκτήτου αυτού, θα αποσβεσθεί από τη μισθώτρια ισόποσα στις υπόλοιπες χρήσεις που διαρκεί η μίσθωση από την αποπεράτωση της ανεγειρόμενης οικοδομής μέχρι τη λήξη της μίσθωσης.

3. Στην αίτησή σας αναφέρεστε στην περίπτωση ανέγερσης εργοστασιακών εγκαταστάσεων σε ακίνητο τρίτου για το οποίο έχει συναφθεί μισθωτική σύμβαση είκοσι (20) ετών. Το ανεγερθέν κτήριο θα περιέλθει στον κύριο του ακινήτου κατά τη λήξη της σύμβασης.

4. Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει, ότι η εκμισθώτρια επιχείρηση θα αποκτήσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β' της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.2238/94, εισόδημα από οικοδομές, ίσο με το κόστος ανέγερσης της οικοδομής.

Η δε εταιρεία σας, ως μισθώτρια, θα αποσβέσει το κόστος ανέγερσης της εν λόγω οικοδομής ισόποσα στις υπόλοιπες χρήσεις που διαρκεί η μίσθωση από την αποπεράτωση της ανεγειρόμενης οικοδομής μέχρι τη λήξη της μίσθωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!