Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1010650/195/Α0012 Παρακράτηση ΦΜΥ στις αμοιβές που καταβάλλονται σε υπαλλήλους ελληνικής εταιρίας οι οποίοι απασχολούνται στο εξωτερικό.

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1010650/195/Α0012

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση ΦΜΥ στις αμοιβές που καταβάλλονται σε υπαλλήλους ελληνικής εταιρίας οι οποίοι απασχολούνται στο εξωτερικό.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 57 του ΚΦΕ (ν.2238/1994), στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ο φόρος παρακρατείται από εκείνον, που απασχολεί κατά σύστημα έμμισθο ή ημερομίσθιο προσωπικό, είτε καταβάλλει συντάξεις, επιχορηγήσεις και κάθε άλλη παροχή. Η παρακράτηση ενεργείται κατά την καταβολή.

2. Ως τόπος που προκύπτει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, θεωρείται η χώρα στην οποία ο μισθωτός προσφέρει τις υπηρεσίες του, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης (έδρα) του εργοδότη (ΣτΕ 1297/78).

3. Επίσης, από τη διοίκηση πάγια γίνεται δεκτό ότι τόπος απόκτησης του εισοδήματος, από μισθωτή εργασία, είναι η περιοχή στην οποία ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του. Συνεπώς, οι αμοιβές που αποκτούν δικαιούχοι για εργασία που παρέχεται στην αλλοδαπή ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του εργοδότη, έστω και αν οι αμοιβές αυτές καταβάλλονται στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό είτε οι δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε είναι κάτοικοι Ελλάδος δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα (σχετ. το 1043183/1293/Α0012/21.6.04 έγγραφό μας).

4. Στο ανωτέρω έγγραφό σας μας αναφέρετε ότι Ελληνική ανώνυμη εταιρεία, μέλος Αμερικανικού ομίλου επιχειρήσεων, δραστηριοποιείται στην εποπτεία και την διαχείριση μεγάλων κατασκευαστικών έργων, τα οποία εκτελούνται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Στο προσωπικό της εν λόγω εταιρίας περιλαμβάνονται και δύο αλλοδαποί υπάλληλοι, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι ΗΠΑ και απασχολούνται σε εργοτάξια του εξωτερικού, όπου και έχουν φυσική παρουσία για διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 183 ημερών ανά ημερολογιακό έτος, και στην Ελλάδα έρχονται για να επισκεφθούν κατά κύριο λόγο τις οικογένειες τους, οι οποίες διαμένουν στη χώρα μας για όσο διάστημα οι εν λόγω υπάλληλοι είναι στη μισθοδοσία της Ελληνικής εταιρείας.

5. Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει ότι, εφόσον οι υπηρεσίες των ανωτέρω υπαλλήλων παρέχονται σε εργοτάξια του εξωτερικού, η Ελληνική εταιρεία δεν υποχρεούται σε παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τις αμοιβές που καταβάλλει στους υπαλλήλους αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!