Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.11102727/2046/Α0012 Έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των μισθωμάτων για μακροχρόνια μίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 11102727/2046/Α0012

ΘΕΜΑ: Έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των μισθωμάτων για μακροχρόνια μίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτου.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε. από το ακαθάριστο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών εκπίπτουν οι επαγγελματικές δαπάνες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 31, μόνο εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμο φορολογικό στοιχείο και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υπόχρεου.

Ειδικά οι δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων που καταβάλλονται σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμα φορολογικά στοιχεία και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υπόχρεου, εκπίπτουν κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού ύψους αυτών, μη δυνάμενο να υπερβεί ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) του δηλωθέντος ακαθάριστου εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων.

2. Περαιτέρω, όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση (σχετ. το 1099553/2108/Α0012/2-12-2003 έγγραφο), τα μισθώματα που καταβάλλει ελεύθερος επαγγελματίας σε εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων για τη μακροχρόνια μίσθωση επιβατικού ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα στο σύνολο τους χωρίς περιορισμό, εφόσον το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ελευθέριου επαγγέλματος και οι δαπάνες μίσθωσης έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υπόχρεου. Ακόμη, όπως επίσης έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση, σε περίπτωση που τα στοιχεία της σύμβασης μίσθωσης του αυτοκινήτου συνάδουν στην έννοια και το περιεχόμενο της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 του ν.1665/1986 (παραχώρηση χρήσης πράγματος έναντι μισθώματος, διάρκεια μίσθωσης, δικαίωμα αγοράς του αυτοκινήτου από τον αντισυμβαλλόμενο κατά τη λήξη της μίσθωσης έναντι τιμήματος) και παρά το γεγονός ότι η εκμισθώτρια επιχείρηση δεν είναι εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης του ν.1665/1986, δύναται η σύμβαση μίσθωσης να εξομοιωθεί με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, με συνέπεια τον περιορισμό των προς έκπτωση μισθωμάτων κατά 25% του συνολικού ύψους αυτών, μη δυνάμενο να υπερβεί ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) του δηλωθέντος ακαθάριστου εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων.

3. Ύστερα από τα παραπάνω σας γνωρίζουμε ότι τα μισθώματα που καταβάλλετε σε εταιρεία μίσθωσης για την μακροχρόνια μίσθωση Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου μπορούν να αφαιρεθούν στο σύνολό τους από το ακαθάριστο εισόδημα σας χωρίς περιορισμό, εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμα φορολογικά στοιχεία και έχουν αναγραφεί στα βιβλία σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διαπίστωση ότι πράγματι πρόκειται για σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης είναι ζήτημα πραγματικό και ανάγεται στην εξελεγκτική εξουσία του αρμόδιου για τη φορολογία προϊσταμένου Δ.Ο.Υ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!