Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1107295/1993/Α0012 Φορολογική μεταχείριση αναδρομικών ποσών.

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1107295/1993/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση αναδρομικών ποσών.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 46 του ΚΦΕ ορίζεται ως χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης του.

Ειδικά, προκειμένου για αποδοχές και συντάξεις που καταβάλλονται σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση, χρόνος απόκτησης θεωρείται ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται από τους δικαιούχους.

2. Περαιτέρω, δε θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν υπόκειται σε φόρο ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) από τις κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά σε έτος μεταγενέστερο από αυτό στο οποίο ανάγονται με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση, περ. δ' παρ. 4, άρθρο 45.

3. Τέλος, με την περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 57 ορίζεται ότι στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά, όπως αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 46, παρακρατείται φόρος με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο καταβαλλόμενο ποσό, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, στα ποσά των αναδρομικών αμοιβών, που έχουν επιδικασθεί (αναλυτικά ποσά για κάθε δικαιούχο κ.λπ.) σε υπαλλήλους τραπεζικού ομίλου, πρέπει να παρακρατηθεί φόρος 20%, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων. Ποσοστό 80% του καταβληθέντος ποσού περιλαμβάνεται στις αμοιβές που φορολογούνται και αναγράφεται στον πίνακα II της βεβαίωσης αποδοχών ενώ το 20% του ποσού που δεν θεωρείται αμοιβές εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αναγράφεται στον πίνακα III της βεβαίωσης αποδοχών, και δηλώνεται στον κωδικό 659 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Χρόνος φορολόγησης των αναδρομικών αμοιβών είναι ο χρόνος είσπραξής τους, άρα η βεβαίωση αποδοχών θα χορηγηθεί για το έτος που αυτές εισπράχθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!