Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1062830/1181/Α0012 Φορολογία παροχών σε είδος.

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1062830/1181/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογία παροχών σε είδος.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 45 του ν.2238/1994, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι μεταξύ άλλων αυτό που προκύπτει κάθε οικονομικό έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα και γενικά από κάθε παροχή που περιοδικά, ως αντάλλαγμα εξαρτημένης υπηρεσίας (Α.Κ.648) που παρέχεται από μισθωτούς γενικά (υπαλλήλους, εργάτες).

2. Από την ανωτέρω διάταξη σαφώς προκύπτει ότι κάθε αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά και ομοιόμορφα σε μισθωτούς ως αντάλλαγμα της εξαρτημένης εργασίας που προσφέρουν στον εργοδότη τους, αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Επομένως, κάθε αμοιβή που καταβάλλεται περιοδικά, με οποιαδήποτε μορφή και αν χορηγείται, είτε σε χρήμα είτε σε είδος (τρόφιμα κ.λπ.) ή άλλες αξίες, αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, με την προϋπόθεση ότι η αμοιβή αυτή καταβάλλεται σε αντάλλαγμα της μίσθωσης της προσωπικής εργασίας του δικαιούχου.

3. Περαιτέρω, στην παρ.1 του ίδιου πιο πάνω άρθρου και νόμου, ορίζεται ότι στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες περιλαμβάνεται και η αξία των χορηγούμενων διατακτικών για την αγορά αγαθών από συμβεβλημένα καταστήματα, με την εξαίρεση των διατακτικών τροφής για εργαζόμενους μέχρι ποσού έξι (6) ευρώ ανά διατακτική.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, εφόσον η παροχή αυτή δεν χορηγείται με διατακτική αξίας μέχρι 6 ευρώ όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση, η χορηγούμενη με βάση την υπ’ αριθ. 25/2006 διαιτητική απόφαση ποσότητα (φιάλη) γάλακτος στους δικαιούχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας που υπάγονται στην πιο πάνω απόφαση, για κάθε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και προσαυξάνει, το αντίτιμο αυτής, τις αποδοχές των εργαζομένων και ως εκ τούτου υπόκειται σε φόρο εισοδήματος μισθωτών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!