Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1069297/1294/Α0012 Προσδιορισμός καθαρού ποσού εισοδήματος από ακίνητα.

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1069297/1294/Α0012

ΘΕΜΑ: Προσδιορισμός καθαρού ποσού εισοδήματος από ακίνητα.

1. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.3522/2006 επήλθε μείωση των συντελεστών απόσβεσης των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές από 10% που ίσχυε σε ποσοστό 5% και των συντελεστών απόσβεσης των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες και για άλλες χρήσεις από 5% που ίσχυε σε ποσοστό 3%. Με τις ίδιες διατάξεις επήλθε αύξηση του ποσοστού έκπτωσης των δαπανών ακινήτων με δικαιολογητικά (για ασφάλιστρα, έξοδα επισκευής και συντήρησης, δικαστικές δαπάνες, που συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στις δαπάνες που εκπίπτονται και δαπάνες αμοιβής δικηγόρων για δίκες σε διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος) για όλες γενικά τις οικοδομές, ανεξάρτητα από τη χρήση τους σε 40%, από 15% που ήδη ίσχυε για κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια κ.λπ. και από 5% που ήδη ίσχυε για καταστήματα, γραφεία κ.λπ..

Σκοπός των πιο πάνω ρυθμίσεων είναι να γίνει το σύστημα δικαιότερο με τη διεύρυνση των πραγματικών δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση, αλλά και του περιορισμού της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία αντικρουόμενων φορολογικών συμφερόντων, αφού για την έκπτωση των δαπανών αυτών απαιτείται η προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών του ΚΒΣ.

2. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3610/2007 προβλέπεται η μεταφορά των δαπανών που αφορούν παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης των οικοδομών, οι οποίες καταβάλλονται σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. κατά το μέρος που αυτές δεν καλύπτονται από το πιο πάνω ποσοστό έκπτωσης σαράντα τοις εκατό (40%) που διενεργείται από το ακαθάριστο εισόδημα του ακινήτου και η έκπτωση τους κατά ποσοστό 40% από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, μέχρι 8.000 ευρώ ετησίως.

3. Ακόμα, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 3522/2006 για κοινωνικούς λόγους λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους συνταξιούχους που συμπληρώνουν τη σύνταξή τους με εισοδήματα από ακίνητα και από γεωργική δραστηριότητα να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών ακόμη και αν το συνολικό εισόδημα τους από τις πηγές αυτές είναι ανώτερο από τη σύνταξη.

4. Τέλος, με το ν.3522/2006, το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, μείωσε στο μισό το τέλος χαρτοσήμου που επιβάλλεται στα μισθώματα των κατοικιών που εκμισθώθηκαν από 1.1.2007 έως 31.12.2007 και καταργήθηκε, για τα μισθώματα αυτά, από 1.1.2008 και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!