Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1089505/1598/Α0012 Κάλυψη τεκμηρίου από μόνιμο κάτοικο αλλοδαπής.

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1089505/1598/Α0012

ΘΕΜΑ: Κάλυψη τεκμηρίου από μόνιμο κάτοικο αλλοδαπής.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. κατά τον προσδιορισμό της διαφοράς μεταξύ του δηλούμενου εισοδήματος και της συνολικής ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης των άρθρων 16 και

17 υποχρεούται να λάβει υπόψη του τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, τα οποία αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά στοιχεία με τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η διαφορά που προκύπτει. Τα ποσά αυτά είναι, μεταξύ άλλων, ποσά που προέρχονται από εισαγωγή συναλλάγματος, που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στην αλλοδαπή. Δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης αυτού του συναλλάγματος για τα πρόσωπα: α) που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό, β) που είχαν διαμείνει τρία (3) τουλάχιστον χρόνια στην αλλοδαπή και η εισαγωγή του συναλλάγματος γίνεται μέσα σε δύο (2) χρόνια από τη μετοικεσία τους, γ) που είχαν διαμείνει πέντε (5) τουλάχιστον συνεχή χρόνια στην αλλοδαπή και το επικαλούμενο ποσό συναλλάγματος προέρχεται από καταθέσεις στο όνομα τους ή στο όνομα του άλλου συζύγου σε τράπεζα της Ελλάδας ή σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό κατά το χρόνο που διέμειναν στην αλλοδαπή ή από καταθέσεις τους μέσα σε ένα (1) χρόνο από τη μετοικεσία τους στην Ελλάδα χωρίς το συνάλλαγμα αυτό να έχει επανεξαχθεί στην αλλοδαπή.

2. Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1130/17.4.2002, για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. δ' της παρ. 2 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), ορίζεται ως αποδεικτικό εισαγωγής χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το πρωτότυπο του , κατά περίπτωση, εκδιδόμενου από κάθε Τράπεζα παραστατικού , με την προϋπόθεση ότι περιέχει το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου του εισαγόμενου χρηματικού ποσού, το ύψος του ποσού, το νόμισμα και τη χώρα προέλευσης.

3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μπορεί να γίνει κάλυψη τεκμηρίου με εισαγωγή συναλλάγματος από εισοδήματα που αποκτήθηκαν στη Γερμανία από μόνιμο κάτοικο της, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογηθεί η απόκτηση τους. Τα χρηματικά κεφάλαια που εισάγονται, δηλώνονται στον κωδικό αριθμό 781 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να γίνουν δεκτά για την κάλυψη της τεκμαρτής δαπάνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!