Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1045035/2388/Α0012πε Ακύρωση ή τροποποίηση φύλλου ελέγχου που οριστικοποιήθηκε με διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Αθήνα, 7 Μαίου 2007

Αρ. Πρωτ.: 1045035/2388/Α0012πε

ΘΕΜΑ: Ακύρωση ή τροποποίηση φύλλου ελέγχου που οριστικοποιήθηκε με διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Σε απάντηση της από 15.9.2006 καταγγελίας του φορολογούμενου κυρίου «...» η οποία διαβιβάστηκε στη Δ/νσή μας από την Επιτροπή Αξιολόγησης Καταγγελιών με το αριθμ. εμπ. πρωτ. «...» έγγραφο, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 75 του ν.2238/94 (Κ.Φ.Ε.), το φύλλο ελέγχου που οριστικοποιήθηκε επειδή δεν ασκήθηκε ένδικο μέσο, καθώς και αυτό που αφορά δήλωση η οποία κρίθηκε ειλικρινής, δύναται να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί, κατά περίπτωση, για έναν από τους λόγους που αναφέρονται πιο κάτω, περιοριστικά:

α) Για ολική ή μερική έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης.

β) Αν ο φορολογούμενος δεν έλαβε γνώση αποδεδειγμένα το φύλλο ελέγχου.

γ) Αν ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που έχει εκδώσει το φύλλο

ελέγχου δεν είχε αρμοδιότητα να επιληφθεί στη φορολογία.

δ) Για λογιστικό λάθος.

ε) Για εσφαλμένο προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και του φόρου που αναλογεί σε αυτό.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 70 του ιδίου νόμου, ορίζεται ότι, αν συμπέσουν οι απόψεις του υπόχρεου και του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου αυτού ή της Επιτροπής, όταν πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες αρμόδιες είναι οι Επιτροπές της παρ. 5 του άρθρου αυτού, συντάσσεται και υπογράφεται, από όλα τα μέρη που μετέχουν στη διαδικασία, πράξη επίλυσης της διαφοράς. Με την πράξη αυτή που είναι αμετάκλητη θεωρείται ότι η διαφορά επιλύθηκε ολικά ή μερικά.

Στην περίπτωση αυτή, η προσφυγή που τυχόν ασκήθηκε δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα ή ισχύει μόνο για το μέρος που δεν επιλύθηκε η διαφορά.

Αν υποβληθεί αίτημα για διοικητική επίλυση της διαφοράς με ιδιαίτερη αίτηση, η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται με την υποβολή της αίτησης, μη

υπολογιζόμενης της ημέρας υποβολής αυτής και συνεχίζει από την επόμενη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα της ημέρας υπογραφής της πράξης ματαίωσης ή μερικής επίλυσης της διαφοράς.

3. Από τα παραπάνω και σύμφωνα με την πάγια θέση της διοίκησης προκύπτει ότι η διοικητική επίλυση της διαφοράς, αποκλείει κάθε περαιτέρω αμφισβήτηση ή ανατροπή της στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, ώστε να καθίσταται αδύνατη ακόμα και η εφαρμογή του άρθρου 75 του Κ.Φ.Ε., έστω και αν είναι πρόδηλη η τυχόν έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης του συμβιβασθέντος φορολογούμενου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!