Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1019911/374/Α0012 Ποσό διατροφής για τέκνα.

Αθήνα, 25 Απριλίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1019911/374/Α0012

ΘΕΜΑ: Ποσό διατροφής για τέκνα.

ΣΧΕΤ.: Το από 22.2.2007 ερώτημά σας

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 48 του ν.2238/94 ορίζεται ότι η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στη σύζυγο, η οποία επιδικάστηκε σε αυτούς ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη φορολογείται ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων. Αντίθετα, το ποσό που καταβάλλεται σε τέκνα από οποιαδήποτε αιτία, δεν θεωρείται εισόδημά τους και δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσής του.

2. Η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο άγαμο τέκνο με δικαστική απόφαση κ.λπ. δε λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το τέκνο προκειμένου να θεωρείται προστατευόμενο μέλος του γονέα με τον οποίο συνοικεί και τον βαρύνει (άρθρο 7 ν.2238/1994).

3. Επίσης από τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις δεν προβλέπεται έκπτωση, από το εισόδημα του γονέα, του ποσού της διατροφής που καταβάλλει στο ανήλικο τέκνο του.

Το ποσό αυτό προέρχεται από εισόδημα ή από οποιοδήποτε άλλο έσοδο του γονέα που το καταβάλλει το δηλώνει αυτός στη δήλωση του και φορολογείται κατά περίπτωση και επομένως, δεν μπορεί να γίνει χρήση για φορολογικούς σκοπούς του ποσού της διατροφής από άλλο φορολογούμενο (τέκνο ή πρώην σύζυγο).

Ύστερα από τα παραπάνω, η διατροφή που καταβάλλει ο γονέας στο ανήλικο τέκνο δεν αναγράφεται στη δήλωση του γονέα με τον οποίο συνοικεί και τον βαρύνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!