Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1066592/1147/Α0012 Φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

Αθήνα 5 Ιουλίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1066592/1147/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤ.:Το Κ.2988/15.5.2007 έγγραφό του.

Απαντώντας στην από 14.5.2007 αναφορά σας, που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας με το πιο πάνω σχετικό, αναφορικά με το υπόψη θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1.- Σε φόρο υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα που προκύπτει

στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια και τον τόπο κατοικίας ή διαμονής του.

2.- Στους κατοίκους εξωτερικού που αποκτούν εισοδήματα στην Ελλάδα και έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης, ο φόρος επιβάλλεται μόνο στο συνολικό καθαρό εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) που προκύπτει στην Ελλάδα και όχι στο εισόδημα που αυτοί αποκτούν στο εξωτερικό. Ειδικά, με την Ολλανδία βρίσκεται σε ισχύ σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας.

3.- Κατά τον υπολογισμό του φόρου των κατοίκων εξωτερικού δεν διενεργούνται εκπτώσεις από το συνολικό τους εισόδημα ή μειώσεις από το φόρο τους, λόγω αναπηρίας των προστατευομένων μελών τους, γιατί αυτές διενεργούνται από τη φορολογική αρχή της μόνιμης κατοικίας τους.

4.- Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι κάτοικοι εξωτερικού (χειρόγραφη ή ηλεκτρονική), πρέπει να ορίζουν τον αντιπρόσωπό τους στην Ελλάδα, γιατί με βάση τη Δ.Ο.Υ. αυτού καθορίζεται η Δ.Ο.Υ. που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους και οι κάτοικοι εξωτερικού.

Ο αντιπρόσωπός τους μπορεί να είναι συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο που κατοικεί στην Ελλάδα και όχι υποχρεωτικά λογιστής.

5.- Τέλος, οι Διευθύνσεις Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Κανονισμού Στρατιωτικών Συντάξεων (Δ44), καθώς και το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα οποία κοινοποιείται το παρόν με φωτοαντίγραφο της αναφοράς του κυρίου «....» παρακαλούνται για τις δικές τους ενέργειες σε θέματα δικής τους αρμοδιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!