Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1064250/1286/Α0012 Εργαζόμενοι σε διάφορους ιδιώτες «εργοδότες», οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση να χορηγούν βεβαίωση αποδοχών.

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1064250/1286/Α0012

 

ΘΕΜΑ: Εργαζόμενοι σε διάφορους ιδιώτες «εργοδότες», οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση να χορηγούν βεβαίωση αποδοχών.

 

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την 1054645/1158/ΠΟΛ. 1192/16.6.00 διαταγή στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εργάζεται κατά τη διάρκεια του έτους ευκαιριακά σε έναν ή πολλούς «εργοδότες» οι οποίοι δεν απασχολούν κατά σύστημα έμμισθο ή ημερομίσθιο προσωπικό και επομένως δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης αποδοχών, κατά συνέπεια και παρακράτησης φόρου (σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 57 του ν.2238/1994). Εφόσον οι εργοδότες αυτοί δεν ενεργούν με την ιδιότητα του επιχειρηματία (π.χ. ιδιώτης που απασχολεί ευκαιριακά ελεύθερο εργάτη για την εκτέλεση εργασίας στην οικοδομή ή σε κτήμα του κ.τ.λ.), τότε η σχέση (εργασίας ή έργου) που συνδέει τον εργαζόμενο με τον εργοδότη, καθώς και το ύψος των αμοιβών που έλαβε είναι θέμα πραγματικό και σαν τέτοιο ανάγεται στην ελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

 

Ο φορολογούμενος για να αποδείξει τη σχέση εργασίας που τον συνδέει με τον εργοδότη, πρέπει να προσκομίσει το βιβλιάριο ενσήμων, εάν αυτό υπάρχει.

 

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω διαταγή δεν έχει προσδιορισθεί κάποιο συγκεκριμένο εισοδηματικό όριο που να επιτρέπει τον ανωτέρω χειρισμό με την χρήση των υπευθύνων δηλώσεων. Το θέμα, όπως αναφέρεται και στην σχετική ΠΟΛ., παραμένει πραγματικό και ανάγεται στην ελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!