Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1017339/318/Α0012 Υποχρέωση υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1017339/318/Α0012

ΘΕΜΑ: Υποχρέωση υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους.

ΣΧΕΤ.: Η από 15.2.2007 αίτησή σας.

Σε απάντηση της σχετικής αίτησής σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 ν.2238/94 ορίζεται ότι σε φόρο υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο αποκτά εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια και τον τόπο κατοικίας ή διαμονής του. Δηλαδή ο κάτοικος αλλοδαπής φορολογείται στην Ελλάδα, μόνο για τα εισοδήματα που αποκτά στην πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ για τα λοιπά εισοδήματά του φορολογείται με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς, στη χώρα όπου είναι κάτοικος.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Ε., κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα κάθε ενός συζύγου. Σε αυτή την περίπτωση, το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

3. Ακόμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε., για τους εγγάμους, για τους οποίους συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 5, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Ειδικά, υποχρεούνται να επιδώσουν φορολογική δήλωση, ο καθένας χωριστά για το συνολικό εισόδημά του, οι σύζυγοι, όταν έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολή της δήλωσης. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή της συμβίωσης φέρει ο φορολογούμενος.

4. Σύμφωνα με την 1019636/233/Α0006/24.2.2000 Α.Υ.Ο., για τους κατοίκους εξωτερικού που υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στην Ελλάδα, αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή της δήλωσης είναι:

α) Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εφόσον οι αντιπρόσωποι της υπάγονται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του Νομού Αττικής,

β) η Δ.Ο.Υ. της έδρας της πρωτεύουσας του νομού των λοιπών περιοχών της χώρας εφόσον οι αντιπρόσωποί τους υπάγονται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. του νομού αυτού και

γ) η Δ.Ο.Υ. της έδρας της επιχείρησης ή του επαγγέλματος κατά περίπτωση, εφόσον ασκούν στην Ελλάδα ατομικά εμπορικής επιχείρησης γενικά ή ελευθέριο επάγγελμα.

5. Ωστόσο, όπως έχει γίνει δεκτό από την διοίκηση σε ορισμένες περιπτώσεις (σχετ. 1109101/2549/Α0012/6.1.2007, 1016924/322/Α0012/30.3.2005, 29/ΓΔ/3.2.2004 έγγραφα) εφόσον η σύζυγος είναι έμμισθη δημόσιος υπάλληλος και ο σύζυγος είναι ξένος υπήκοος ο οποίος διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, δεν αποκτά εισοδήματα στην ημεδαπή, αλλά στην ημεδαπή, τα εισοδήματά του αυτά δεν θα δηλωθούν σε κοινή με την σύζυγό του στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, γιατί σε αυτή την περίπτωση (και μόνο) δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης.

6. Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκύπτει ότι υπάρχει υποχρέωση κοινής δήλωσης των συζύγων. Μη υποχρέωση υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους υπάρχει αυστηρά και μόνο εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 5 του παρόντος.

Τροποποίηση των εν λόγω διατάξεων δεν προβλέπεται επί του παρόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!