Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1051333/1003/Α0012 Παρακράτηση φόρου εισοδήματος κατά την προμήθεια υπηρεσιώνΔ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π. και Φ.ΑΕΡΙΟ από την Ελλ.Αστυνομία.

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1051333/1003/Α0012

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση φόρου εισοδήματος κατά την προμήθεια υπηρεσιώνΔ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π. και Φ.ΑΕΡΙΟ από την Ελλ.Αστυνομία.

ΣΧΕΤ.: Το από 22.5.2007 ερώτημά σας.

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.στ' της παρ.1 του άρθρου 55 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωφελή ιδρύματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου γενικά, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από επιχειρήσεις, υποχρεούνται όπως, κατά την καταβολή ή την έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής της αξίας αυτών, παρακρατούν φόρου εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται στο καθαρό ποσό της αξίας των αγαθών ή υπηρεσιών με συντελεστή ως ακολούθως:

αα) ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) για τα υγρά καύσιμα και τα προϊόντα

καπνοβιομηχανίας (τσιγάρα),

ββ) ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για τα λοιπά αγαθά και γγ) ποσοστό οκτώ τοις εκατό (8%) για την παροχή υπηρεσιών.

Εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου οι υπόχρεοι του πρώτου εδαφίου: αα) όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες και δεν απαιτείται σύμβαση, εφόσον η καθαρή αξία αυτών, κατά συναλλαγή, δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ [50.000 δρχ.],

ββ) όταν λαμβάνουν υπηρεσίες ή προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τηλεγραφήματα, γραμματόσημα, φωταέριο, νερό και εισιτήρια γενικά,

γγ) όπου προβλέπεται παρακράτηση ή προκαταβολή φόρου από άλλη διάταξη για το ίδιο έσοδο και

δδ) όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες από τις πολεμικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΛΒΟ, καθώς και από το Κέντρο Επιχειρηματικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) και την Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΑΝ.Ε.Μ.).

Οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 εφαρμόζονται αναλόγως.

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος παρακράτησης του φόρου και γενικά κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης αυτής.

2. Όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση αρχικά με το 1035730/712/Α0012/27.5.2005 έγγραφό της και εν συνεχεία με άλλα έγγραφά της (1033653/724/Α0012/13.4.06 κ.λπ.), εφόσον το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας έχει φυσικά χαρακτηριστικά και χημική σύσταση παραπλήσια του φωταερίου ενώ η χρήση του είναι ανάλογη με αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά αντιστοιχία με τις περιπτώσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φωταερίου, τότε εξαιρούνται οι υπόχρεοι της παραγρ.στ' της περιπτ.1 του άρθρου 55 από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος και στην περίπτωση προμήθειας φυσικού αερίου.

3. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, προκύπτει ότι κατά την προμήθεια υπηρεσιών και αγαθών από τη Δ.Ε.Η., τον Ο.Τ.Ε., την Ε.ΥΔ.Α.Π. και το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα καταβαλλόμενα ποσά δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!