Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1086533/1682/Α0012 Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα κομμώτριας που παρέχει τις υπηρεσίες της στην Ε.Ρ.Τ..

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1086533/1682/Α0012

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα κομμώτριας που παρέχει τις υπηρεσίες της στην Ε.Ρ.Τ..

Απαντώντας σε αίτησή σας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν.2238/1994 εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που αποκτάται από ατομική ή εταιρική επιχείρηση, βιομηχανική ή βιοτεχνική ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος, το οποίο δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα που αναφέρονται στο άρθρο 48.

2. Επίσης, σύμφωνα με την περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν.2238/1994 δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ή πιστωτικοί οργανισμοί, συνεταιρισμοί και ενώσεις τους, σύλλογοι γενικά και ενώσεις προσώπων ανεξάρτητα από το σκοπό τους, καθώς και επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όταν για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή για την εκτέλεση του σκοπού τους καταβάλλουν σε τρίτους, εκτός από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ.186/1992, προμήθειες, μεσιτείες, αμοιβές ή άλλες κάθε είδους παροχές μη έμμισθης υπηρεσίας, ενοίκια αυτοκινήτων, μηχανημάτων ή άλλων κινητών πραγμάτων, εφόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ορίζεται από το π.δ.186/1992 η έκδοση θεωρημένου αποδεικτικού στοιχείου από το δικαιούχο των αμοιβών αυτών, οφείλουν να παρακρατούν κατά την καταβολή της αμοιβής φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό αυτής.

3. Όπως αναφέρετε στην αίτησή σας η Ε.Ρ.Τ. κατά την έκδοση του τιμολογίου παροχής για τις υπηρεσίες που προσφέρετε ως κομμώτρια σε παραγωγές της σας παρακρατά φόρο 20% και ρωτάτε αν η παρακράτηση αυτή είναι σύμφωνη με τις φορολογικές διατάξεις.

4. Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει ότι στην περίπτωση που εκδίδετε το απαιτούμενο θεωρημένο αποδεικτικό στοιχείο, όπως προβλέπεται από το π.δ.186/1992, δεν γίνεται η προαναφερθείσα στην παρ. 2 του παρόντος παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% επί του ακαθάριστου εισοδήματος που αποκτάτε από τη δραστηριότητά σας ως κομμώτρια και το οποίο χαρακτηρίζεται εισόδημα εμπορικής επιχείρησης αφού πρόκειται για επάγγελμα που δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε..

5. Το παρόν κοινοποιείται στη Δ/νση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τις δικές της ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!