Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1037715/814/Α0012 Πληροφορίες για το φορολογικό καθεστώς των καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

Αθήνα 1 Ιουνίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1037715/814/Α0012

ΘΕΜΑ: Πληροφορίες για το φορολογικό καθεστώς των καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤ.: Το 343/3.4.07.

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

1. Το φορολογικό καθεστώς των καλλιτεχνών διέπεται από τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος χωρίς να προβλέπεται ειδική φορολογική μεταχείριση για το εισόδημα που αποκτάται από τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

2. Συγκεκριμένα το εισόδημα αυτό κατατάσσεται και φορολογείται ως εξής:

α. Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος. Σύμφωνα με το άρθρο 48 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994) στο εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος περιλαμβάνονται και οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του καλλιτέχνη, γλύπτη, ζωγράφου, ηθοποιού, μουσουργού κ.λπ.. Το εισόδημα αυτό μετά την αφαίρεση των διαφόρων δαπανών ανάγεται στην εκάστοτε ισχύουσα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. β. Όταν το ελευθέριο επάγγελμα του καλλιτέχνη οργανώνεται επιχειρηματικά για παράδειγμα, με διάθεση κεφαλαίου προσωπικού κ.λπ. το εισόδημα που αποκτάται αποτελεί εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και φορολογείται το καθαρό ποσό του μετά την αφαίρεση των σχετικών δαπανών από αυτό είτε με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αν πρόκειται για ατομική επιχείρηση, όπως και στην περίπτωση της παρ.α' του παρόντος, είτε με τον εκάστοτε ισχύοντα συντελεστή φορολογίας εισοδήματος αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λπ.).

γ. Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, καλλιτέχνες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας χαρακτηρίζονται μισθωτοί, το εισόδημά τους ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!