Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1025952/502/Α0012 Χαρακτηρισμός εισοδήματος.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1025952/502/Α0012

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός εισοδήματος.

Σε απάντηση σχετικού εγγράφου σας αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 κατονομάζονται ρητά και περιοριστικά τα ελευθέρια επαγγέλματα (εισόδημα Ζ' πηγής). Όσα επαγγέλματα δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ίδιου νόμου (εισόδημα Δ' πηγής).

2. Επειδή στο έγγραφό σας δεν συγκεκριμενοποιείτε τις υπηρεσίες που παρέχετε κατά την άσκηση της δεύτερης δραστηριότητάς σας, αυτή των «Μηχανογραφικών εφαρμογών» αλλά αναφέρεστε γενικά και όχι περιοριστικά σε ορισμένες από αυτές, ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το επάγγελμα του υποστηρικτή λογισμικού θεωρείται ελευθέριο επάγγελμα καθόσον προσομοιάζει στο επάγγελμα του αναλυτή και προγραμματιστή (σχετ. το 1023423/453/Α0012/20.3.2000 έγγραφό μας), με την έννοια ότι λειτουργεί παράλληλα με τον αναλυτή και προγραμματιστή και η εργασία του μπορεί να θεωρηθεί αναπόσπαστο στοιχείο για την ολοκλήρωση του έργου του αναλυτή και προγραμματιστή, ενώ οι εργασίες «υπηρεσίες συντήρησης και επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπές υπηρεσίες σχετικές με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές» δεν εντάσσονται στις εργασίες ελευθέριου επαγγέλματος (αναλυτή, προγραμματιστή κ.λπ.) και επομένως οι υπηρεσίες αυτές συνιστούν άσκηση κερδοσκοπικού επαγγέλματος και το εισόδημα που αποκτάται αποτελεί εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις (άρθ.28 ν.2238/94).

3. Σε κάθε περίπτωση όμως αρμόδια να κρίνει την κατηγορία του εισοδήματος που αποκτάτε είναι η Δ.Ο.Υ. στην εξελεγκτική εξουσία της οποίας υπάγεστε.

4. Τέλος, σας πληροφορούμε ότι για τις υπηρεσίες που αποτελούν ελευθέριο επάγγελμα, όπως του υποστηρικτή λογισμικού, διενεργείται παρακράτηση φόρου εισοδήματος σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν.2238/94, δηλαδή διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών από ελευθέριο επάγγελμα. Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές από τις υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπές υπηρεσίες σχετικές με Η/Υ που αποτελούν αμοιβές από εμπορικές επιχειρήσεις, η παρακράτηση φόρου ενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 55 του ν.2238/94. Διευκρινίζεται ότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου αυτού δεν υπάρχει

υποχρέωση παρακράτησης φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) κατά την καταβολή της αμοιβής, εφόσον εκδίδεται το προβλεπόμενο από τον Κ.Β.Σ. στοιχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!