Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1089849/1710/Α0012 Φορολογική μεταχείριση αμοιβής από διαιτησία σε δικαστική υπόθεση.

Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1089849/1710/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση αμοιβής από διαιτησία σε δικαστική υπόθεση.

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 2 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι, στο εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων περιλαμβάνεται και κάθε αμοιβή που καταβάλλεται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές ανωνύμων εταιριών, εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομιάς.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 49 του ίδιου νόμου μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, από το ακαθάριστο εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων λαμβάνεται το σύνολο των αμοιβών που εισπράττονται από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος, όπως αυτό προκύπτει από τα ακριβή βιβλία και στοιχεία που τηρεί ο φορολογούμενος και από το οποίο (ακαθάριστο εισόδημα) εκπίπτουν οι επαγγελματικές δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 31 του ίδιου νόμου.

3. Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 58 του πιο πάνω νόμου, μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών.

4. Με το ερώτημά σας, μας κάνετε γνωστό ότι είσθε μισθωτός της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ και εισπράξατε αμοιβές ως μέλος διαιτητικών δικαστηρίων που εξετάζει διαφορές μεταξύ της Ολυμπιακής Αεροπορίας Υπηρεσίες Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, τα έξοδα της διαιτησίας ορίζονται (από τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου) σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού καθαρού ύψους της αμοιβής καθενός από τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου και της γραμματέως.

Επίσης η συγκρότηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και η λειτουργία του διέπεται από το ν.3560/56 και ειδικότερα από το άρθρο 27 αυτού.

5. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω προκύπτει ότι οι αμοιβές διαιτησίας που λαμβάνετε για τη συμμετοχή σας σε διοικητικά δικαστήρια αποτελούν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα της παρ.2α του άρθρου 48 του ν.2238/94 (κωδ. 501 και 517 της Δήλωσης Φορ. Εισοδήματος) ενώ κατά την καταβολή τους ενεργείται παρακράτηση

φόρου, από τον καταβάλλοντα αυτά, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών (κωδ. 605 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

Οι αμοιβές αυτές συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματά σας (εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.) και υπόκεινται σε φόρο με τις γενικές διατάξεις.

6. Επίσης, από τις ανωτέρω αμοιβές δεν μπορούν να εκπέσουν τα έξοδα διαιτησίας που επιδικάσθηκαν με βάση τις Διαιτητικές Αποφάσεις των Διαιτητικών Δικαστηρίων, καθόσον απαραίτητες προϋποθέσεις αθροιστικά λαμβανόμενες για την έκπτωση αυτή είναι η τήρηση βιβλίων και η αναγραφή σε αυτά της σχετικής δαπάνης η οποία θα συνοδεύεται από το προβλεπόμενο από τον Κ.Β.Σ. στοιχείο καταβολής τους, γεγονός που δεν συντρέχει στην περίπτωση αυτή (σχετ. 1086822/2016/Α0012/5.12.2006 έγγραφό μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!