Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1113469/2216/Α0012 Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος από υπηρεσίες διαχείρισης έργων ευρυζωνικών δικτύων και έργων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων.

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2007 Αριθ. Πρωτ.:1113469/2216/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος από υπηρεσίες διαχείρισης έργων ευρυζωνικών δικτύων και έργων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων.

Σε απάντηση της από 27.11.2007 αίτησή σας αναφορικά με το θέμα δικής μας αρμοδιότητας, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 κατονομάζονται περιοριστικά τα ελευθέρια επαγγέλματα στις αμοιβές των οποίων ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) από τον καταβάλλοντα αυτές επιτηδευματία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του ίδιου νόμου.

2. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του πιο πάνω νόμου, ορίζεται ότι εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που αποκτάται από ατομική ή εταιρική επιχείρηση, εμπορική, βιομηχανική ή βιοτεχνική ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος, το οποίο δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα που περιοριστικά κατονομάζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ίδιου νόμου. Επί των καταβαλλόμενων αμοιβών, αυτής της κατηγορίας εισοδήματος, σε τρίτους, εκτός από τα πρόσωπα τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του π.δ.186/1992, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%, εφόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπεται από το π.δ.186/1992 η έκδοση θεωρημένου αποδεικτικού στοιχείου από τον δικαιούχο των αμοιβών, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του ν.2238/1994.

3. Με την παραπάνω αίτησή σας μας γνωρίσατε ότι είστε κάτοχος πτυχίου του τμήματος Αυτοματισμού του Τ.Ε.Ι. Πειραιά με τίτλο <Τεχνολόγος Μηχανικός Αυτοματισμού >και μεταπτυχιακού με τίτλο και στα πλαίσια συνεργασίας σας με τεχνική -κατασκευαστική ανώνυμη εταιρία, θα ξεκινήσετε επάγγελμα με αντικείμενο τη διαχείριση έργων ευρυζωνικών δικτύων και έργων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων (κατασκευή δικτύων οπτικών ινών, δικτυακούς κόμβους που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου πρόσβασης, συναγερμούς κ.ά.).

4. Κατόπιν των ανωτέρω και από όσα αναφέρετε στην επιστολή σας, συνάγεται ότι οι υπηρεσίες διαχείρισης έργων ευρυζωνικών δικτύων και έργων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, που παρέχετε, συνιστούν άσκηση κερδοσκοπικού επαγγέλματος, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του ν.2238/1994 και το εισόδημα που αποκτάτε αποτελεί εισόδημα Δ' κατηγορίας (από εμπορικές επιχειρήσεις) και κατά την καταβολή των αμοιβών σας δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου με συντελεστή 20%, εφόσον εκδίδετε το προβλεπόμενο από τον Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992) στοιχείο.

5. Οι Δ/νσεις Μητρώου και Κ.Β.Σ. παρακαλούνται για τις δικές τους ενέργειες σε θέματα δικής τους αρμοδιότητας γνωρίζοντας σχετικά και στην Δ/νσή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!