Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1122098/2224/Α0012 Αίτημα διεύρυνσης Λίστας ελευθέριων επαγγελμάτων.

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1122098/2224/Α0012

ΘΕΜΑ: Αίτημα διεύρυνσης Λίστας ελευθέριων επαγγελμάτων.

Απαντώντας στο με αριθ. πρωτ. 1917/13-11-07 έγγραφό σας, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.48 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994) εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση κατονομαζόμενων ελευθέριων επαγγελμάτων.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ.3 του παραπάνω άρθρου, ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων λογίζεται και κάθε εισόδημα που δεν μπορεί να υπαχθεί σε κάποια από τις κατηγορίες Α' έως Ζ' της παρ.1 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994).

2. Σαν εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων είναι η αμοιβή ειδικών επιστημόνων και η αμοιβή καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, ατόμων που ασκούν δραστηριότητα που σκοπεί στην προαγωγή της τέχνης και τα έργα τους αποτελούν καλλιτεχνήματα μοναδικά και πρωτότυπα, που φέρουν τη σφραγίδα του δημιουργού τους και επιζούν αυτού. Τα έργα αυτά αποτελούν μοναδικά καλλιτεχνήματα προσωπικής δημιουργίας. Επίσης, θεωρείται εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων η αμοιβή «πνευματικών δημιουργών», όπως οι κατονομαζόμενοι συγγραφείς και μουσουργοί.

3. Από τα παραπάνω προκύπτει πως το επάγγελμα της κομμώτριας, που αναφέρετε, δεν μπορεί να περιληφθεί στα κατονομαζόμενα ελευθέρια επαγγέλματα του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε., τη στιγμή που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!