Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1041020/792/Α0012 Παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί επιδικασθέντων μισθών υπερημερίας.

Αθήνα 31 Μαίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1041020/792/Α0012

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί επιδικασθέντων μισθών υπερημερίας.

ΣΧΕΤ.: Η από 27 Απριλίου 2007 αίτησή σας.

Σε απάντηση της σχετικής αίτησής σας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 46 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται ότι χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξής του.

Ειδικά, προκειμένου για αποδοχές και συντάξεις, που καταβάλλονται σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται σε μισθωτούς ή συνταξιούχους, με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση, χρόνος απόκτησής τους θεωρείται ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται από τους δικαιούχους.

2. Επίσης, σύμφωνα με την περίπτωση δ' της παρ. 1 του άρθρου 57 του ιδίου νόμου, ορίζεται ότι στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 46, παρακρατείται φόρος με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο καταβαλλόμενο ποσό, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά.

3. Περαιτέρω, με την περ. δ' της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του ίδιου νόμου, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι, δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν υπόκειται σε φόρο ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) από τις κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, σε μισθωτούς ή συνταξιούχους με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση.

4. Από την αίτησή σας και από το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων οι οποίες επιδικάζουν ποσά, όπως μας επιβεβαιώσατε τηλεφωνικά, προκύπτει ότι η επιχείρηση «...» ως εργοδότης κατέβαλλε αναδρομικές αποδοχές (μισθούς) σε πρώην εργαζομένους της σε εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

5. Με βάση τα παραπάνω πρέπει να γίνει παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20% επί των επιδικασθέντων μισθών που καταβάλλονται αναδρομικά. Επίσης, ποσοστό 80% των αποδοχών αυτών θα περιληφθεί στο πίνακα 11 της βεβαίωσης αποδοχών (αμοιβές που φορολογούνται) ενώ το 20% των αποδοχών αυτών που δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αναγράφεται στον Πίνακα 111 της βεβαίωσης αποδοχών. Τέλος, επισημαίνεται ότι χρόνος φορολόγησης των αποδοχών αυτών είναι ο χρόνος είσπραξής τους, συνεπώς η βεβαίωση αποδοχών θα χορηγηθεί για το έτος που αυτές εισπράχθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!