Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1003727/83/Α0012 Απογραφή σε βιβλία Β' κατηγορίας.

Αθήνα, 31 Μαίου 2007 Αριθ. Πρωτ.: 1003727/83/Α0012

 

ΘΕΜΑ: Απογραφή σε βιβλία Β' κατηγορίας.

 

Σε απάντηση σχετικού σας εγγράφου αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

 

Α) Κ.Β.Σ.

 

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992) ο επιτηδευματίας της δεύτερης κατηγορίας τηρεί και βιβλίο απογραφών εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του Κώδικα, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά του από πώληση αγαθών υπερέβησαν το όριο τήρησης βιβλίων πρώτης κατηγορίας της παραγράφου 7 του άρθρου 4.

 

2. Περαιτέρω με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση σύνταξης απογραφής οι υπόχρεοι επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και έχουν ως κύριο αντικείμενο των εργασιών τους τις αναφερόμενες σ’ αυτές τις αποφάσεις δραστηριότητες (ακαθάριστα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες πάνω από το 50% του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το εργαστήριο φωτοτυπιών.

 

3. Με βάση όσα προαναφέρονται συνάγεται ότι η συγκεκριμένη ατομική επιχείρηση, η οποία τηρεί βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και κατά τη διαχειριστική χρήση 1/131/12/2006 είχε αντικείμενο εργασιών την εμπορία ειδών δώρου και μικροεπίπλων και την παραγωγή φωτοαντιγράφων, είχε υποχρέωση να τηρήσει βιβλίο απογραφών εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων κατά την εν λόγω διαχειριστική χρήση, εφόσον αφενός τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής υπερέβησαν το όριο τήρησης βιβλίων πρώτης κατηγορίας και αφετέρου τα ακαθάριστα έσοδα της από την εμπορία ειδών δώρου και μικροεπίπλων ήταν πάνω από το 50% του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων της, αδιάφορα από το γεγονός ότι κατά τη λήξη αυτής της χρήσης δεν υπήρχαν αποθέματα ειδών δώρου και μικροεπίπλων.

 

Β. Φορολογία Εισοδήματος

 

Ύστερα από τα παραπάνω, εφόσον κατά την κρινόμενη χρήση (2006) η επιχείρησή σας με Β' κατηγορίας βιβλία του Κ.Β.Σ., υπόκειται υποχρεωτικά σε σύνταξη απογραφής λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων από την εμπορία ειδών δώρων και μικροεπίπλων (50% του συνόλου των εσόδων) τότε για την εξεύρεση του κόστους πωληθέντων της (λογιστικός προσδιορισμός Κ.Κ) θα ληφθούν ως αρχικό και ως τελικό απόθεμα τα δεδομένα της πραγματικής απογραφής.

 

Σε περίπτωση που για την επόμενη χρήση (2007) από αυτή της κρινόμενης (2006), λόγω αντικειμένου εργασιών (μόνο αυτό της παραγωγής όλων των ειδών των φωτοαντιγράφων και της γραφίστικης τέχνης) ή λόγω ύψους ακαθαρίστων, δεν θα έχει υποχρέωση σύνταξης απογραφής, τότε το κόστος πωληθέντων της για τον υπολογισμό του λογιστικού αποτελέσματος θα προσδιορισθεί σύμφωνα με τα τρία τελευταία εδάφια της περίπτωση (γ) της παραγράφου (1) του άρθ.31 του ν.2238/94, λαμβάνοντας υπόψη ως αρχικό απόθεμα χρήσης 2007 την πραγματική απογραφή τέλους χρήσης 2006 που έχει ήδη συντάξει πλέον της αγορές της τρέχουσας χρήσης 2007 μείον το τελικό απόθεμα της χρήσης 2007. Ως τελικό απόθεμα της χρήσης 2007 (εφόσον δεν θα υποχρεούται σε σύνταξη πραγματικής απογραφής) μπορεί να λάβει υπόψη της το 10% των αγορών της χρήσης ή να ενεργήσει προαιρετική απογραφή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί ή σύνταξη των απογραφών για μια 3ετία από τη σύνταξη της πρώτης προαιρετικής απογραφής λήξης.

 

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης της πιο πάνω υποχρέωσης, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου 2523/97, για τη μη σύνταξη απογραφής.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!