Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1087991/1699/Α0012 Φορολογία εισοδήματος των ιδιότυπων Μεταφορικών Εταιριών του ν.383/(Ι.Μ.Ε. Ε.Π.Ε.) καθώς και των μελών τους.

Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1087991/1699/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογία εισοδήματος των ιδιότυπων Μεταφορικών Εταιριών του ν.383/(Ι.Μ.Ε. Ε.Π.Ε.) καθώς και των μελών τους.

Απαντώντας στο με αριθμ. 12088/17.4.2007 έγγραφό σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν.383/1976, επιτρέπεται η σύσταση Ιδιότυπης Μεταφορικής Επιχείρησης (Ι.Μ.Ε.), η οποία διέπεται από τη νομοθεσία που ισχύει για τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης με ορισμένες παρεκκλίσεις.

2. Σύμφωνα με την Ε10017/ΠΟΛ. 147/7.11.1978 διαταγή μας, το καθαρό εισόδημα της Ι.Μ.Ε. Ε.Π.Ε. διανέμεται για να φορολογηθεί στα μέλη της ανάλογα με τη μερίδα συμμετοχής καθενός στην εταιρεία και επομένως το νομικό πρόσωπο της Ι.Μ.Ε. Ε.Π.Ε. υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος χωρίς να φορολογείται το ίδιο.

Για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος των αυτοκινητιστών μελών της Ι.Μ.Ε., εφόσον τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., από το εισόδημα που λαμβάνουν από την εταιρία για την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του αυτοκινήτου τους, θα εκπέσουν το σύνολο των δαπανών συντήρησης αυτού (έξοδα επισκευών, ανταλλακτικά, τέλη κυκλοφορίας, αποσβέσεις ιδίων αυτοκινήτων κ.λπ.) τα οποία τους βαρύνουν.

3. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 4 του άρθρου 28 του ν.2238/1994, προκειμένου περί εταιριών περιορισμένης ευθύνης, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται η ημέρα κατά την οποία εγκρίθηκε ο ισολογισμός από τη συνέλευση των εταίρων. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ο ισολογισμός της Ε.Π.Ε. μέσα σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, το εισόδημα λογίζεται ότι αποκτιέται από αυτούς που έχουν την ιδιότητα του εταίρου την τελευταία ημέρα αυτού του τριμήνου.

4. Ακόμη, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 5 του άρθρου 33 του ν.2238/1994, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, φορολογούνται με τα κατ’ αποκοπή ετήσια ποσά φόρου εισοδήματος που ορίζονται στην παράγραφο αυτή και εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης, εφόσον δεν τηρούνται από αυτές βιβλία ή τηρούνται βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

5. Όπως έχει γίνει δεκτό με την 1122241/2246/Α0012/ΠΟΛ. 1238/1994 ερμηνευτική εγκύκλιο του ν.2214/1994, στην προβλεπόμενη από το νόμο τεκμαρτή φορολόγηση για επιχειρήσεις εκμετάλλευσης φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης υπάγονται όλες οι κατηγορίες φορτηγών αυτοκινήτων, δημόσιας χρήσης, δηλαδή, είτε αυτά είναι Εθνικών Μεταφορών, είτε με νομαρχιακές άδειες αυτοκίνητα και τρίτροχα, είτε Διεθνών Μεταφορών, καθώς και οι ιδιοκτήτες φορτηγών ενταγμένων στης Ιδιότυπες Μεταφορικές Επιχειρήσεις (ΙΜΕ).

6. Ύστερα από τα πιο πάνω, το εισόδημα της Ι.Μ.Ε. Ε.Π.Ε. από την εκμετάλλευση φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, φορολογείται στο όνομα των αυτοκινητιστών μελών της. Περαιτέρω, αν οι αυτοκινητιστές μέλη της Ι.Μ.Ε. Ε.Π.Ε., τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., φορολογούνται για το εισόδημα που διανέμεται σ’ αυτούς από την εταιρία, με βάση της γενικές διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος (άρθρο 31 ν.2238/1994,δηλαδή με το καθ. εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία τους), ενώ, αν δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. φορολογούνται με τα κατ’ αποκοπή καταβαλλόμενα ετήσια ποσά φόρου και εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης με βάση τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 33 του ν.2238/1994.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!