Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1031869/10417/Β0012 Η αξία των δωρούμενων προς το Δημόσιο εκτυπωτικών μηχανημάτων δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2007
Αριθ. Πρωτ.: 1031869/10417/Β0012

ΘΕΜΑ: Η αξία των δωρούμενων προς το Δημόσιο εκτυπωτικών μηχανημάτων δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

ΣΧΕΤ.: Η από 27/3/2007 αίτησή σας.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής αίτησής σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 30 του ν.2238/94, οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα και στα νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., συνεταιρισμούς, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, κ.λπ.) βάσει της παρ.1 του άρθρου 105 του ιδίου νόμου, ως ακαθάριστο εισόδημα από την άσκηση εμπορικής επιχείρησης θεωρείται το σύνολο των πάσης φύσεως εσόδων της επιχείρησης από τις κάθε είδους συναλλαγές αυτής, που έχουν σχέση με την επαγγελματική της δραστηριότητα γενικά, καθώς και κάθε κέρδος που προκύπτει κατά την επιδίωξη του σκοπού της (πωλήσεις, μεσιτείες, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις κ.λπ.).

2. Με τις διατάξεις της υποπεριπτ.γγ' της περ.α' της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.2238/94 ορίζεται, ότι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., εκπίπτουν η αξία των κινητών μνημείων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στο Δημόσιο ή σε μουσεία αναγνωρισμένα από τον Υπουργό Πολιτισμού, καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ημεδαπά Α.Ε.Ι., τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Επίσης, εκπίπτει η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

3. Περαιτέρω, με το αριθμ.πρωτ. 1019624/10165/Β0012/10.4.2002 έγγραφό μας διευκρινίσθηκε ότι, από τα ακαθάριστα έσοδα επιχείρησης δεν εκπίπτει η αξία των δωρούμενων από αυτή προς το Δημόσιο και Δήμους ηλεκτρονικών υπολογιστών και απορριμματοφόρων, καθόσον οι δωρεές σε είδος που .αναγνωρίζονται ως εκπεστέες αναφέρονται περιοριστικά στις διατάξεις της υποπεριπτ.γγ' της περ.α' της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.2238/94.

4. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, η αξία των εκτυπωτικών μηχανημάτων που προτίθεσθε να δωρίσετε στο Δημόσιο δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά σας προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων καθαρών κερδών σας. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται στα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησής σας, καθόσον δεν συνιστά έσοδο από πώληση εμπορευμάτων.

5. Τέλος, αναφορικά με την υποχρέωση σε Φ.Π.Α. ή όχι, αρμόδια να απαντήσει είναι η Διεύθυνση Φ.Π.Α. στην οποία κοινοποιείται το παρόν και συνημμένο φωτοαντίγραφο της αιτήσεώς σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!