Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1103826/15089/Γ0012 Απόσβεση Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ).

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1103826/15089/Γ0012

ΘΕΜΑ: Απόσβεση Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ).

ΣΧΕΤ.: Το από 31.10.2007 έγγραφό σας.

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, αναφορικά με το θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. β' της παρ.15 του άρθρου 4 του π.δ/τος 299/2003, με το οποίο καθορίστηκαν οι κατώτεροι και οι ανώτεροι συντελεστές απόσβεσης των παγίων στοιχείων των επιχειρήσεων, για τα λοιπά μηχανήματα και εγκαταστάσεις των λοιπών επιχειρήσεων (δηλαδή όσων δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο αυτό), ορίστηκε κατώτερος συντελεστής απόσβεσης 11% και ανώτερος 15%.

2. Με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 9 του ν.3296/2004 ορίζεται, ότι για τον υπολογισμό των αποσβέσεων στα πάγια περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν και οποιονδήποτε άλλον ενδιάμεσο ακέραιο συντελεστή μεταξύ του κατώτερου και του ανώτερου, με την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής που επιλέγεται θα χρησιμοποιείται σταθερά μέχρι την πλήρη απόσβεση των πιο πάνω παγίων στοιχείων.

3. Μετά από τα παραπάνω και όσον αφορά στο ερώτημά σας για την απόσβεση των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ), δεδομένου ότι γι’ αυτές δεν έχει ορισθεί ειδικός συντελεστής απόσβεσης, θα αποσβεστούν με τον ακέραιο συντελεστή που θα επιλέξετε μεταξύ του κατώτερου 11 % και του ανώτερου 15%, τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε σταθερά μέχρι την πλήρη απόσβεση των συγκεκριμένων παγίων στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!