Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1041765/785/Α0012 Κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης με χρηματικά ποσά από κληρονομιά.

Αθήνα, 8 Μαίου 2007

Αρ. Πρωτ.: 1041765/785/Α0012

ΘΕΜΑ: Κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης με χρηματικά ποσά από κληρονομιά.

Απαντώντας σε αίτησή σας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.β' της παρ.2 του άρθρου 19 του ν.2238/1994 η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου περιορίζεται ή καλύπτεται με χρηματικά ποσά που δε θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.γ' της παρ. 3 του άρθρου 61 του ν.2238/1994 υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης σε περίπτωση θανάτου φορολογουμένου είναι οι κληρονόμοι του για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε μέχρι τη χρονολογία του θανάτου του.

3. Όπως αναφέρετε στην αίτησή σας κληρονομήσατε εσείς και ο αδελφός σας από τους αποθανόντες παππού και γιαγιά χρηματικό ποσό το οποίο είχαν εισάγει από την αλλοδαπή με τη μορφή συναλλάγματος και το οποίο ευρωποιήθηκε μετέπειτα από εμάς.

4. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το εν λόγω χρηματικό ποσό το οποίο ισχυρίζεστε ότι κληρονομήσατε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την κάλυψη προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίου ως έσοδο από κληρονομιά., δηλώνοντας το στη δήλωσή σας ως ποσό που δεν θεωρείται εισόδημα και όχι ως εισαγωγή συναλλάγματος, με την προϋπόθεση όμως στις δηλώσεις εισοδήματος που υποβάλατε ως κληρονόμοι στο όνομα των αποθανόντων να έχει δηλωθεί.

5. Πάντως επειδή το θέμα σας είναι πραγματικό, το παρόν κοινοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και παρακαλούμε για τις δικές της ενέργειες ενημερώνοντας σχετικά και τη διεύθυνσή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!