Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1071867/1405/Α0012 Κάλυψη τεκμηρίου με χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακού στοιχείου (εκποίηση λιρών Αγγλίας).

Αθήνα 18 Ιουλίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1071867/1405/Α0012

ΘΕΜΑ: Κάλυψη τεκμηρίου με χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακού στοιχείου (εκποίηση λιρών Αγγλίας).

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.γ' της παραγρ. 2 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994) ορίζεται ότι η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δηλώθηκε από τον φορολογούμενο ή προσδιορίστηκε από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και της συνολικής ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης καλύπτεται ή περιορίζεται μεταξύ άλλων, με χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

2. Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ.στ' του ιδίου άρθρου, η δωρεά στο φορολογούμενο ή η γονική παροχή χρηματικών ποσών καλύπτουν ή περιορίζουν τη διαφορά εφόσον έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση (δωρεάς ή γονικής παροχής) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη ανεξάρτητα αν η δήλωση αυτή είναι αρχική εμπρόθεσμη ή αρχική εκπρόθεσμη ή συμπληρωματική.

3. Στην αίτησή σας αναφέρετε ότι, ο παππούς σας λίγο πριν την αποβίωσή του, σας

έδωσε ως δώρο για τον επικείμενο γάμο σας, ένα κουτί με χρυσά νομίσματα τα οποία εκποιήσατε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό της εκποίησης το συμπεριλάβατε στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2007 προκειμένου να καλύψετε τεκμαρτή δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Η Δ.Ο.Υ. Β'.,.δεν έκανε δεκτό το ποσό αυτό.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρηματικό ποσό που αποκτήσατε από τη διάθεση (εκποίηση) περιουσιακού στοιχείου (Λιρών Αγγλίας) για την κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης εφόσον δικαιολογήσετε την απόκτηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου και εφόσον έχετε δηλώσει μέχρι 31.12.2006 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η Δ/νση Φορολογίας Κεφαλαίου προς την οποία κοινοποιείται το παρόν με φωτοαντίγραφο του ερωτήματος παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες σε θέματα αρμοδιότητάς της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!