Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1001394/10061/Β0012 Κατά την εισφορά από ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικής κυπριακής εταιρείας, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 27 του ν.2703/1999.

Αθήνα, 20 Απριλίου 2007 Αριθ. Πρωτ: 1001394/10061/Β0012

ΘΕΜΑ: Κατά την εισφορά από ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικής κυπριακής εταιρείας, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 27 του ν.2703/1999.

ΣΧΕΤ.: Η από 03.01.2007 αίτησή σας.

Απαντώντας σε σχετική αίτησή σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.2579/1994, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.3296/2004, στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για συναλλαγές που πραγματοποιούνται σ’ αυτό επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1,5 τοις χιλίοις (1,5%ο). Ο φόρος αυτός υπολογίζεται επί της αξίας πώλησης των μετοχών, όπως αυτή αναγράφεται στο πινακίδιο το οποίο εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρεία που μεσολαβεί και βαρύνει τον πωλητή των μετοχών, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, χωρίς να εξετάζεται η ιθαγένεια και ο τόπος που διανέμουν ή κατοικούν ή έχουν την έδρα τους και ανεξάρτητα αν έχουν απαλλαγή από οποιονδήποτε φόρο ή τέλος από διατάξεις άλλων νόμων.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 27 του ν.2703/1999 ορίζεται, ότι οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται ανάλογα και στις πωλήσεις από φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα ή ημεδαπές επιχειρήσεις ή αλλοδαπές επιχειρήσεις που έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπά χρηματιστήρια ή σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους χρηματιστηριακούς θεσμούς.

3. Από τα στοιχεία που μας θέσατε υπόψη με τη σχετική αίτησή σας προκύπτει, ότι ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία έχει στην κυριότητα της εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετοχές αλλοδαπής θυγατρικής της εταιρείας (ποσοστό 65%). Η ανωτέρω ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία προτίθεται να εισφέρει τις υπόψη εισηγμένες μετοχές σε κυπριακή θυγατρική (κατά 100%) εταιρεία της και η τελευταία θα προβεί σε ισόποση αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εκδίδοντας νέες μετοχές τις οποίες θα λάβει η εισφέρουσα ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό θα επέλθει μεταστοιχείωση στο λογαριασμό συμμετοχών της ημεδαπής εταιρείας και θα εμφανίζονται πλέον σε αυτό οι μετοχές της κυπριακής εταιρείας αντί της αλλοδαπής, της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, συνάγεται ότι με τις παραπάνω ενέργειες δεν πραγματοποιείται πώληση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετοχών αλλά εισφορά αυτών για να καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής εταιρείας και επομένως, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 9 του ν.2779/1998 και της παρ.2 του άρθρου 27 του ν.2703/1999 περί επιβολής του φόρου 1,5%ο, καθόσον αυτές κατά ρητή διατύπωση του νόμου εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση πώλησης μετοχών εισηγμένων γενικά σε χρηματιστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!