Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1044193/822/Α0012 Μεταβίβαση επιχείρησης από χαριστική αιτία.

Αθήνα, 26 Απριλίου 2007 Αριθ. Πρωτ.: 1044193/822/Α0012

ΘΕΜΑ: Μεταβίβαση επιχείρησης από χαριστική αιτία.

Απαντώντας στο από 12-9-2006 σχετικό έγγραφό σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

Α' Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. , το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, μεταξύ άλλων , της αξίας των πρώτων και βοηθητικών υλών που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και των άλλων εμπορεύσιμων αγαθών, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ειδικές δαπάνες επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, ασφάλειας κ.λπ.. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία και στοιχεία δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων όταν δεν διενεργούν απογραφή, ως απογραφή λήξης της διαχειριστικής περιόδου λαμβάνεται ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί των αγορών της περιόδου αυτής και ως απογραφή έναρξης ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί των αγορών της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Αν προαιρετικά έχει διενεργηθεί απογραφή έναρξης και λήξης, για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα αυτών, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η σύνταξη των απογραφών για μία τριετία από τη σύνταξη της πρώτης προαιρετικής απογραφής λήξης. Αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση αυτή, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του ν.2523/1997 κυρώσεις για τη μη σύνταξη απογραφής.

2. Επίσης σύμφωνα με την 1018145/1103/ΔΕ-Α7ΠΟΛ. 1027/22-2-2005 εγκύκλιο νια επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα για τις εμπορικές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων πρέπει κατ’ αρχήν, ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρηθέντων βιβλίων, να είναι τουλάχιστον ίσα ή μεγαλύτερα του ποσού που προκύπτει από το άθροισμα του κόστους πωληθέντων (εμπορευμάτων ή προϊόντων), των εξόδων και δαπανών της οικείας χρήσης συμπεριλαμβανομένων και των αποσβέσεων που αναλογούν, καθώς και των μικτών κερδών.

Ως κόστος πωληθέντων λαμβάνεται η αξία των εμπορευσίμων αγαθών και των πρώτων και βοηθητικών υλών καθώς και των υλικών συσκευασίας και των αναλώσιμων υλικών που συνιστούν στοιχείο κόστους παραγωγής, που πωλήθηκαν ή αναλώθηκαν μέσα στη χρήση, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ειδικές δαπάνες επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, ασφάλειας κ.λπ., καθώς και οι ενσωματωμένες στο κόστος παραγωγής δαπάνες.

3. Όπως αναφέρετε στο σχετικό έγγραφό σας, η μεταβίβαση της επιχείρησης έγινε από χαριστική αιτία οπότε η αποτίμηση των εμπορευμάτων αυτών θα γίνει με βάση τη δήλωση φόρου γονικής παροχής και με αξία το ποσό που έχουν επιβαρυνθεί για την απόκτησή τους (φόροι, διάφορα έξοδα κ.λπ.) (σχετ. 1099460/2485/Α0012/9.10.2004 έγγραφό μας).

Β'. Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Αναφορικά με το ερώτημά σας για τα μεταβιβαζόμενα αγαθά αν θα πρέπει να εκδοθεί φορολογικό στοιχείο και αν ναι τι είδους, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στην περίπτωσή σας για τη μεταβίβαση, από γονέα σε τέκνο, των αγαθών (εμπορευμάτων και κινητών παγίων) της έδρας (κεντρικό κατάστημα) λόγω γονικής παροχής (χαριστική αιτία) και χωρίς να συντελείται φυσική διακίνηση, σας γνωρίζουμε ότι δεν απαιτείται η έκδοση τιμολογίου (και δελτίου αποστολής ή τιμολογίου - δελτίου αποστολής). Εν προκειμένω, ως δικαιολογητικό εγγραφής για την ενημέρωση των βιβλίων χρησιμοποιείται η δήλωση γονικής παροχής (έγγραφό μας 1072327/1423/Α0012/20.7.2005).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!