Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1037250/705/Α0012 Παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% σε κάτοικο αλλοδαπής που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης προσωπικού στην Ελλάδα.

Αθήνα 9 Ιουνίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1037250/705/Α0012

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% σε κάτοικο αλλοδαπής που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης προσωπικού στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤ: Τα 418/Α2/12.4.07 και 566/Α2/25.5.067 ερωτήματά σας.

Σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων στα αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με την περίπτωση β' της παρ.6 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται ότι παρακρατείται φόρος με συντελεστή 20% στις αποζημιώσεις ή τα δικαιώματα που καταβάλλονται, μεταξύ άλλων, σε φυσικά πρόσωπα κατοίκους αλλοδαπής που δεν ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση στην Ελλάδα για την εκπαίδευση προσωπικού και για την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας και κάθε είδους συμβουλών στην Ελλάδα.

Η παρακράτηση του φόρου ενεργείται από τον υπόχρεο για την καταβολή, και βαρύνει το δικαιούχο της αποζημίωσης ή του δικαιώματος ή της αμοιβής.

Με την παρακράτηση του φόρου που ενεργείται σύμφωνα με το πιο πάνω, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του αλλοδαπού δικαιούχου από το φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του αυτά.

Στον αλλοδαπό δικαιούχο καταβάλλεται η διαφορά μεταξύ του ποσού της αποζημίωσης, δικαιώματος ή αμοιβής, που δικαιούται να λάβει και του παρακρατούμενου φόρου που αναλογεί στο ποσό αυτής.

Η παρακράτηση του φόρου που οφείλεται ενεργείται κατά την πίστωση ή την καταβολή της αποζημίωσης ή του δικαιώματος ή της αμοιβής στο δικαιούχο και η απόδοση του γίνεται με σχετική δήλωση στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα.

2. Με τις επιστολές σας μας κάνετε γνωστά ότι το ΕΚΕΠ (Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού) εκδίδει απόδειξη δαπάνης σε φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (Καναδά όπως μας πληροφορήσατε τηλεφωνικά) και αφορά αμοιβή παροχής υπηρεσιών (εισηγητής σεμιναρίου) προς το Κέντρο, ενώ η υπηρεσία παρέχεται στην Ελλάδα.

3. Σύμφωνα με όσα αναφέρθησαν ανωτέρω, προκύπτει ότι στην υπό εξέταση περίπτωση που αφορά σε παροχή υπηρεσιών προς το κέντρο σας από κάτοικο της αλλοδαπής και εφόσον δεν αποκτά μόνιμη κατοικία στην χώρα μας κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, δεδομένου ότι η Ελλάδα με τον Καναδά δεν έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής της Διπλής Φορολογίας πρέπει κατά την έκδοση της σχετικής Απόδειξης Δαπάνης να γίνει παρακράτηση φόρου 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!